1. Nordisk e-handel Manual

2. Starta webbutik - 10 steg

Helpdesk

Helpdesk vägleder dig i systemet.

040-692 50 60 eller helpdesk@nordiskehandel.com

Vanliga symboler

- På varje flik i din webbutiks admin så finns ett frågetecken, längst upp i hörnet på sidan. Om du trycker där så kommer du automatiskt till det aktuella avsnittet i manualen.
- Denna symbol betyder att du kan lägga till ett nytt objekt.
- Denna symbol betyder att du kan kopiera ett objekt.
- Denna symbol betyder att du kan redigera och visa information för ett objekt.
- Radera ett objekt.
- Sortera ett objekt uppåt.
- Sortera ett objekt neråt.
- Statistik och historikinformation.
- Kundikon, normalt länkad till kundkort eller kundlista.
- Orderikon - länkad till ett orderkort.
- Skicka mail.
 - Länkikon för nyhetsbrev.
- Exportera objekt.
- Filartikel.
- Öppna objekt i webbutik.
- Lista varor.
- Denna symbol betyder att du kan bestämma hur och vad som skall visas i översikterna.
 - Skriv ut.
 - Packsedel.

8. Sortiment RSS för 8. Sortiment

8.1 Varor

Skriven av: Helpdesk

Varor är en av de mest centrala delarna av webbutiken. Varor visas upp för dina besökare när de ser webbutiken. Dels visas en förhandsgranskning av varan. Dels har varan en egen sidan (produktsida) där besökaren kan se mer utförlig information om varan.

8.1.1 Uppdelning varugrupp - vara - artikel

Uppdelningen mellan varugrupper, varor och artiklar brukar väcka en del frågor. Innan du går vidare och skapar ditt sortiment, vill vi ge följande förtydligande kring begreppen.

Varugrupp - motsvarar en grupp varor eller en kategori. Dessa syns normalt i produktträdet och är såsom dina besökare navigerar sig för att hitta till rätt vara. I varugrupp kan till exempel vara "Kläder", "Herrkläder", "Damkläder", "Sladdar", "Lampor", "Bord" osv.

Vara - En vara är en av dina produkter du säljer. En vara har alltid en egen sida i webbutiken, dvs en produktsida där den presenteras med bilder, beskrivning och annan information.

Artikel - En vara ovan består alltid av minst en artikel. En artikel i detta fall kan även kallas variant. Normalt består en vara av en artikel, men finns en vara i olika varianter, till exempel olika storlekar eller färger består en vara av flera artiklar. På artikelnivå ligger information som pris, benämning och lagersaldo. Det är alltså alltid en artikel som kunden köper. Artikeln delar varuinformation med övriga artiklar om flera artiklar/varianter finns.

8.1.2 Översikt

Under Sortiment > Varor ser du en översikt av alla varor i webbutiken. Från den här översikten kopierar, Tar bort, och Redigeras individuella varor genom att trycka på symbolerna till höger om varje vara. Du lägger till en ny vara genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Det går även att söka/filtrera varuöversikten samt göra ändringar på flera varor genom en så kallad massuppdatering.

8.1.3 Sök/filtrera varor

Det går att söka och filtrera ut varor i varuöversikten. Det kan göras på följande sätt:

8.1.3.1 Filtrera varor på varugrupp

Genom att klicka på knappen "Välj varugrupp" så kan du filtrera varulistan så att bara varor från den/de valda varugruppen/varugrupperna visas.

8.1.3.2 Sök vara

Enkel sök – Sätt markören i fältet och skriv ett sökhord för att söka ut matchande varor i översikten.

Avancerad sök – Tryck på knappen "Avancerad sök" för att fälla ut den avancerade sökfunktionen.

Sparad sök – Genom att klicka på "Spara Sök" när du gör en avancerad sökning så kan du spara de val du gjort så att du snabbare kan söka på samma sak nästa gång. Du anger då ett namn för din sökning. När du klickar på Spara så sparas din sökning och sökningen görs direkt.

Dina sparade sökningar visas ovanför din varulista och du söker genom att klicka på knappen. Om du vill ta bort en sparad sökning klickar du på det röda krysset.

8.1.4 Massuppdatera varor

Genom att markera kryssrutan bredvid en vara blir den markerad. Genom att markera flera varor och sedan klicka på Utför på markerade går det att redigera ett större antal varor på samma gång.

Tips: Klicka på Invertera för att markera alla varor som visas.

8.1.4.1 Massuppdatera

I en massuppdatering kan du redigera följande variabler på alla markerade varor och dess artiklar:

8.1.4.1.1 Massuppdatera filterattribut på varor

Du kan även massuppdatera filterattributen på varan - som kan användas om du har filter på dina varugrupps- och fabrikatsidor. Börja med att klicka på Välj filterattribut.

När du klickat på välj filterattribut så kommer ett fönster att öppnas där du väljer vilket av dina attribut du vill uppdatera. Välj till vänster och kryssa sedan till höger i de attributvärden som ska uppdateras.

(I nästa steg kommer du att få välja om du ska lägga till/radera/ersätta de valda attributvärdena)

När du valt dina attributvärden - klicka påVälj för att stänga fönstret.

När du valt klart kommer massuppdateringsfönstret nedan att ha uppdaterats med dina val. Nästa steg är att nu välja vad du vill göra med de valda filterattributvärdena. I rullisten väljer du om du vill lägga till dessa till dina varor du massuppdaterar, om du vill ersätta de med de valda filterattributvärdena eller om du vill ta bort de valda filterattributvärdena.

Klicka på Spara så kommer dina varor att uppdateras.

8.1.4.1.2 Massuppdatera attribut på artiklar

Du går tillväga på samma sätt som ovan för filterattribut - enda skillnaden är att du enbart kan ange ett attributvärde.

8.1.4.2 Export

Här skapas en exportfil med de markerade varorna i CSV-format. Välj aktuell profil och tryck sedan på Export.

 

8.1.4.3 Uppdatera artikelvarianter

Här uppdateras och grupperas varor efter extrafält och/eller attribut på artikelnivå.

Gruppering av dessa produkter – Välj Ja i listan för att välja vilka extrafält och/eller attribut som en vara skall grupperas för.

Att gruppera en vara med flera artiklar på ett extrafält eller artikel skapar en rullista på produktsidan för besökare där de kan välja vilken specifik artikel de vill köpa. En vara kan komma i flera olika utföranden (t.ex olika färger och storlekar). Dessa sätts upp som artiklar i webbutiken och kan sorteras med hjälp av extrafält och/eller attribut.

Nedan visas en redigerbar översikt av de markerade varornas extrafält och attribut.

 

8.1.4.4 Slå samman varor

Om två eller flera varor slås ihop till en vara måste en vara väljas som huvudartikel. Övriga varor läggs till som artiklar på varan.

8.1.4.5 Flytta till varugrupp

Flytta markerade varor till en huvudvarugrupp genom att välja varugrupp i listan. Observera att den enbart kommer att flytta varorna från deras befintliga huvudvarugrupper till en ny huvudvarugrupp. Funktionen kommer inte ta hänsyn till i vilka extravarugrupper varorna ligger i.

8.1.4.6 Lägg till i extra varugrupp

Lägg till markerade varor i en extravarugrupp genom att välja en varugrupp i listan.

8.1.4.7 Ta bort från extravarugrupper

Systemet kommer att söka igenom vilka extravarugrupper som du tilldelat dina varor. Dessa listas i rutan nedan där du klickar i den extravarugrupper som du inte längre vill att dina markerade varor ska ligga i.

Observera att om de har varugruppen som en huvudvarugrupp, så kommer den fortfarande ligga kvar i denna då en vara alltid måste ha en huvudvarugrupp.

8.1.4.8 Uppdatera många priser

Om du vill uppdatera flera priser snabbt och smidigt kan du använda funktionen för massuppdatering av priser.

1) Välj först vilken prislista eller extrafält (om du exempelvis har importerat inköpspris eller annat i ett egendefinierat extrafält) du vill utgå från.

2) Välj sedan den prislista du vill uppdatera. Du kan välja samma prislista som du utgår från.

3) Om du har stafflingspriser i din webbutik väljer du här också vilket stafflingsläge du vill uppdatera.

4) Välj sedan om du vill att det nya priset ska avrundas innan det sparas.

5) Under "Hur uppdateras" väljer du hur du vill uppdatera priset. Det kan vara procent, med ett fast belopp, eller en helt egen ändring där du skriver priset själv för alla artiklar.

6) Välj om du vill att ändringen för procent eller fast belopp ska vara en minskning eller ökning av priset i prislistan du utgår från.

7) Ange med hur många procent ändringen ska vara eller hur stort den fasta ändringen ska vara.

8) Klicka sedan på "Ta fram prisuppgifter" så kommer systemet räkna ut dina ändringar och presentera en tabell.

9) Om du vill har du möjlighet att göra ytterligare justeringar per artikelnivå genom att ändra priset.

10) När du är nöjd klickar du på Spara och priserna uppdateras.

8.1.4.9 Länka in dokument

Länka ett eller flera dokument till de markerade varorna i listningen.

8.1.4.10 Radera

Raderar markerade varor

8.1.5 Skapa och/eller Redigera varor - den snabba versionen

Börja med att klicka på plusikonen högst upp till höger för att skapa en ny vara.

Då får du upp en ruta där du väljer ett varunamn som visas i butiken samt vilken huvudvarugrupp som varan ska ligga i. Du kan välja att placera varan i flera varugrupper senare men varan måste alltid tillhöra en varugrupp (kallad huvudvarugrupp). Klicka på Välj... för att välja din huvudvarugrupp.

Du kan också bestämma om varan ska vara gömd eller aktiv i butiken. Väljs aktiv så kommer den att visas direkt, även om du inte redigerat klart den helt. En gömd vara syns inte alls i butiken.

När du är klar klickar du på Skapa för att skapa varan.

OBS! Tänk på att din webbläsare ibland kan blockera fliken/fönstret som öppnas när du klickar på Skapa. Se därför till att du godkänner popups i din webbläsare för webbutikens domän.

8.1.5.1 Fyll i kompletterande fält

Nu återstår bara några få steg för att färdigställa din första vara. Det finns såklart väldigt många fler inställningar att göra, men i detta avsnitt går vi bara igenom de mest basala.

När du skapat varan öppnas själva varukortet där du redigerar allt för din vara. Varukortet motsvarar en produktsida i din webbutik. Du kan nå produktsidan i webbutiken genom att trycka på ikonen högst upp till höger bredvid ikonen för frågetecknet.

De fält du åtminstone bör fylla i är följande:

Viktiga fält
Utförlig beskrivning - Den utförliga beskrivningen är din produktbeskrivning och bör vara så genomgående som möjligt. Sätt dig in i kundens perspektiv och vilken information du själv skulle förvänta dig om produkten för att köpa den. Du bör också tänka på att göra texten unik och beskrivande på så sätt att det stärker din sökmotoroptimering och tar med de ord du vill fokusera på.
Bilder - Ladda upp produktbilder.
Artikelnummer - Din vara består av minst en artikel. Artikeln är det som läggs i kundvagnen och det som har ett pris och lagersaldo. Artikeln måste också ha ett artikelnummer som du fyller i här. Artikelnumret ska vara unikt.
Benämning - Benämningen är det som syns tillsammans med ditt artikelnummer i exempelvis kassan och på orderbekräftelsen. Benämningen behöver inte vara unik med bör med fördel vara det för att snabbt se vad som är beställt.
Lager - disponibelt - Fyll i hur många du har i lager av artikeln. (Detta är inte obligatoriskt men bra om du har lagerhantering i din webbutik)
Pris - Kundpris - Ange vad artikeln kostar - anges normalt exkl moms.
 

Därefter klickar du på Spara och varan är redo att säljas i din webbutik.

8.1.5.2 Om du säljer flera varianter av din vara

Om du säljer flera varianter av samma vara kallas detta i systemet för "varianthantering". Varje variant är en artikel, dvs den artikel som kunden köper. En artikel har som bekant ett artikelnummer, en benämning, i förkommande fall ett lagersaldo samt ett pris.

När du skapar en vara kommer den att bestå av en artikel. För att sälja flera varianter bör du gå igenom följande steg. Du behöver inte göra dem i samma ordning som nedan, utan på det sätt som är snabbast för dig.

1. Ange informationen för den första artikeln, dvs artikelnummer, benämning och pris.

Ställ in din första artikel så mycket som möjligt, så att du sedan kan utgå från den när du kopierar dina varianter.

2. Kopiera artikeln.

Börja med att kopiera din befintliga artikel genom att klicka på ikonen för kopiera ovanför artikelkortet.

3. Ändra artikelnummer (och eventuellt benämning) på artikeln.

Ändra artikelnumret och benämningen för artikeln. Gör eventuella andra justeringar jämfört med den artikel du utgick ifrån vid kopieringen.

4. Skapa attribut och tilldela dina artiklar ett värde.

Nu består du vara av två stycken artiklar/varianter som visas i en tabell på varukortet.

Nästa steg är att skapa attribut och tilldela dem ett värde så att besökaren i din webbutik kan välja vilken av varianterna denne vill köpa, exempelvis om du säljer ett par byxor i två olika storlekar.

Klicka på redigera-knappen för en av artiklarna, så öppnas artikelkortet, dvs all information som finns på artikeln. Gå till fliken Inställningar och Egenskaper. Leta där upp attribut.

Om du inte redan har skapat ditt attribut (exempelvis Storlek) kan du skapa ett nytt attribut genom att klicka på plus-ikonen. Tilldela sedan din artikel ett värde, dvs den storlek den har, exempelvis M.

Klicka på Spara och stäng och upprepa för dina övriga artiklar.

5. Gruppera artiklarna på attributet.

Nu har du skapat alla varianter du säljer och har även tilldelat dem ett värde för attributet, i detta fall storlek. I det sista steget ska du tala om för systemet att det är på just attributet storlek som besökaren i webbutiken ska välja sin artikel. Detta göra du genom att aktivera varianthanteringen för attributet. Välj Ja och kryssa sedan i det attribut som du vill att grupperingen sker på. Klicka på Spara så är du klar. Gå ut i webbutiken och se resultatet.

Tips! Om du har många varianter och vill göra det ännu snabbare kan du hoppa över steg 4 och 5 ovan. När du är klar med steg 1-3 går du istället ut i varulistan (Sortiment -> Varor) och bulkmarkerar de varor du vill fixa attribut och aktivera varianthantering för - välj seda Utför på markerade och Uppdatera artikelvarianter så kan du göra det en ett steg för alla dina varianter.

8.1.6 Redigera varor - den långa versionen

I den långa versionen av beskrivningen för varu- och artikelredigeringen kommer vi att gå igenom samtliga fält som ligger på varu- och artikelnivå. Observera att du kanske inte ser alla fält i just din webbutik exempelvis på grund av att funktionerna inte är aktiverade.

Detta avsnitt utgår från en varutyp som är satt till Standard. Om du säljer exempelvis prenumerationer, serieorder eller presentkort gäller samma inställningar, men med ett par undantag vilket framgånger i separata avsnitt längre ner.

8.1.6.1 Flik: Redigera vara - Visning

Visningen för en vara kan antingen vara aktiv eller gömd för en vara i din webbutik. Om den är gömd så kommer inte varan att synas någonstans i webbutiken och produktsidan kommer därför också bli gömd så att om man surfar in på den som kommer man automatiskt att omdirigeras till exempelvis startsidan.

Observera att du även kan gömma artiklar (dvs en varas varianter). Motsvarande inställning för artikeln blir dock verkningslös om varan är gömd.

Om du väljer att dölja artiklar som är slut i lager automatiskt enligt inställningar har det inte heller någon effekt på denna inställning.

8.1.6.2 Flik: Redigera vara - Varutyp

Varutypen styr vilken typ av vara du säljer. Du kan välja mellan standardprenumerationserieorderpresentkort, fast pris och presentkort, valfritt pris.

Valet som görs här kommer att påverka artikelkortet för exempelvis prisinställningar som varierar mellan de olika typerna. Prenumerationer och serieorder kommer dessutom öppna upp för ytterligare inställningar på artikelkortet. Mer om detta framgår av separata avsnitt.

Text
Varutyp: Standard - används för samtliga varor som inte omfattas av nedan.
Varutyp: Prenumeration - om varan du säljer är en prenumeration, dvs köps och därefter startas en prenumeration där samma köp förnyas tillsvidare med jämna intervaller. Se separat avsnitt.
Varutyp: Serieorder - om varan som du säljer är en serieorder, dvs köps och därefter följer en serie med förutbestämda order i olika intervaller och innehåll. Är tidbegränsad. Se separat avsnitt.
Varutyp: Presentkort, fast pris - om varan är ett presentkort där du bestämma priset. Vid köp genereras automatiskt en kod som kan användas som presentkort för framtida köp. Se separat avsnitt.
Varutyp: Presentkort, valfritt prisom varan är ett presentkort där kunden bestämmer priset. Vid köp genereras automatiskt en kod som kan användas som presentkort för framtida köp. Se separat avsnitt.
 

8.1.6.3 Flik: Redigera vara - Varunamn och kortfattad beskrivning

Varan behöver ett varunamn vilket är själva rubriken på produktsidan. Varunamnet är också det namn som visas ute i kategorivisningen där en miniatyr av varan visas. Varunamnet är därmed ett samlingsnamn för alla varianter/artiklar för varan, men kan också vara samma som benämningen (på artikelnivå). Utifrån varunamnet bildas normalt också sidan URL (sidadress) automatiskt.

Kortfattad beskrivning används på lite olika ställen av webbutiken. Den kan användas ute i kategorivisningen där en miniatyr av varan visas. I vissa fall visas den även på själva produktsidan. Den kortfattade beskrivningen kan också automatiskt användas som meta-beskrivning för att sökmotoroptimera din sida. Om fältet lämnas tomt används i vissa fall den utförliga beskrivningen istället ute i webbutiken beroende på mall.

8.1.6.4 Flik: Redigera vara - Utförlig beskrivning

Den utförliga beskrivningen är den viktigaste delen av din produktsida (bortsett från bilderna). Här ska du presentera din produkt och beskriva densamma. Den utförliga beskrivningen är din produktbeskrivning och bör vara så genomgående som möjligt. Sätt dig in i kundens perspektiv och vilken information du själv skulle förvänta dig om produkten för att köpa den. Du bör också tänka på att göra texten unik och beskrivande på så sätt att det stärker din sökmotoroptimering och tar med de ord du vill fokusera på. Produktbeskrivningen kan också bestå av ytterligare bilder och du kan även bädda in filmer eller valfri html-kod om du vill det.

8.1.6.5 Flik: Redigera vara - Mobilversion av utförlig beskrivning

Mobilversionen av utförlig beskrivning är precis som den vanliga utförliga beskrivningen. Undantaget är att denna visas istället för den utförliga beskrivningen om besökaren i din webbutik surfar in i mobilversionen av webbutiken. På så sätt kan du skala ner och anpassa innehållet för dina mobila besökare. Om fältet lämnas tomt och du inte väljer att göra en mobilversion av beskrivningen så kommer den vanliga utförliga beskrivningen att användas.

8.1.6.6 Flik: Redigera vara - Bilder

Som standard kan du ha fyra varubilder på din produktsida. Hur de visas beror på hur din webbutiksmall ser ut. Det går att ha mer än fyra varubilder - om din webbutik är förberedd för detta hittar du resten av bilderna under Alla bilder.

Tänk på att ladda upp bra och högupplösta bilder som kan förstoras. Ladda förslagvis upp bilden i det format som du vill att den förstorade bilden ska få. Tänk också på att göra alla dina produktbilder lika stora, samma proporptioner, så att du ger ett snyggt intryck mot dina besökare. Ett bra mått att ha som riktlinje kan vara cirka 600 x 600 px, men det beror på hur din mall är anpassad.

Bilden som laddas upp kommer systemet automatiskt att skala om till rätt mått enligt butikens inställningar. Eftersom dina varubilder kommer att visas på flera ställen kommer de ha olika storlekar (exempelvis miniatyrbilder, zoomningar etc). Ladda därför alltid upp den storsta bilden så sköter systemet resten.

I fältet bildtext kan du ange en bildtext för bilden om du vill att den skrivs ut på din produktsida.

Om du har många varubilder och har de döpta efter dina artikelnummer så kan du snabbt och smidigt ladda upp dem via verktygen Picsync så slipper du göra det manuellt för alla dina varor. Se mer i aktuellt avsnitt.

8.1.6.7 Flik: Redigera vara - Varugrupper som varan visas i

En vara kan ligga i en eller flera varugrupper (kategorier) och måste alltid tillhöra en varugrupp. Denna varugrupp benämns som varans huvudvarugrupp och om varan ligger i ytterligare varugrupper kallas dessa för extravarugrupper. På varukortet kan du se vilka varugrupper en vara ligger i enligt tabellen ovan och under.

I det första fallet tillhör bara varan en varugrupp. I det andra fallet tillhör varan två varugrupper. Vilken som är huvudvarugrupp bestäms genom att markera radioknappen för huvudvarugrupp framför den varugrupp som ska vara huvudvarugrupp.

Observera att det endast finns en papperskorg för extravarugrupper på grund av att varan alltid måste tillhöra en huvudvarugrupp. Lägg till fler extravarugrupper genom att trycka på Lägg till vara i fler varugrupper och välj därefter en av dina varugrupper i webbutiken.

8.1.6.8 Flik: Redigera vara - Varianthantering

Med varianthantering kan du skapa väljare på produktsidan där dina kunder exempelvis väljer vilken storlek de vill ha. Välj att aktivera varianthantering nedan om du vill skapa väljare på produktsidan. Välj sedan de extrafält eller attribut som det ska skapas väljare för. Värdena hämtas sedan direkt från dina artiklar så att rätt artikel visas när kunden väljer exempelvis en storlek.

Funktionen kommer att visa alla extrafält (på artikelnivå) och attribut som du har skapade i din webbutik oavsett om dina artiklar har värden eller inte i dessa. Kryssa för de extrafält och/eller attribut du vill använda för just denna vara och om du inte redan gjort det - gå sedan in på artiklarna och ange ett värde i respektive extrafält/attribut.

Vi rekommenderar att ni använder attribut i första hand då du kan sortera dess värden i valfri ordning och de är obegränsade till antalet. Extrafält används i första hand istället för specialutveckling i webbutiker och är även begränsade till antalet vilket gör att det är en bättre idé att använda attributen.

8.1.6.9 Flik: Redigera vara - Prishantering

Här ställer du in vilken momssats alla varans artiklar ska ha. Observera att du inte kan ha olika momssatser för olika artiklar på samma vara. Vilka momssatser som är valbara bestäms av butiksinställningarna. Alla priser anges som standard exkl. moms.

Stafflingsläge är en inställning om du säljer dina artiklar till stafflade priser, dvs antalet artiklar bestämmer priset per enhet. Med denna inställning kan du bestämma om denna beräkning av antalet för att uppnå ett viss antalspris ska ligger per artikel eller per vara. Om du exempelvis säljer en jobbtröja som kostar 200kr/st om kunden köper 1-4 st, men den kostar bara 150kr/st om kunden köper 5st eller fler - då kan du använda denna inställning och sätta inställningen till per vara vilket innebär att det inte spelar någon roll vilken storlek/variant/artikel som kunden köper för att få rabatten. Om beräkningen istället ska göras per enskild storlek väljer du per artikel. Detta förutsätter att du har varje storlek upplagd som en enskild artikel.

8.1.6.10 Flik: Redigera vara - Artikelinformation (varianter)

Längst ner på varukortet under fliken "Redigera vara" hittar du din artikelinformation. I detta fall har varan två artiklar vilket visas i form av en artikeltabell. Om du vill kan du söka i tabellen för att snabbare hitta en specifik artikel om du har många. Om du har flera prislistor i din webbutik kan du via rullisten för prislista ändra vilket pris som visas i tabellen i kolumnen Pris.

Vilka kolumner som visas i tabellen styrs av vilka kolumner som visas i den globala artikeltabellen (dvs Sortiment -> Artiklar). Använd därför skiftnyckelfunktionen under Sortiment -> Artiklar om du vill visa andra kolumner inne på dina varukort.

Om du vill skapa en ny artikel på varan använder du plus-ikonen ovanför listan till höger. Om du enbart har en artikel på varan så kommer det även finnas en kopiera-ikon på samma ställe. I exemplet ovan har dock varan två artiklar och då finns istället kopiera-ikonen på respektive artikelrad i tabellen - så att den artikel du väljer kopieras.

I tabellen kan du även snabbredigera en artikelrad genom att klicka på penn-ikonen. Spara sedan ändringen genom spara-knappen på artikelraden eller avbryt med avbryt-knappen på artikelraden. Du använder dvs inte de vanliga spara-knapparna.

Du tar bort en artikel genom att trycka på papperskorgs-ikonen och redigerar/öppnar artikelkortet genom att trycka på ikonen för penna och papper.

Artikelkortet är där all information på artikelnivå finns, dvs exempelvis priser, lagersaldo och artikelnummer.

8.1.6.11 Artikelkort - Visning

Precis som på varunivå så finns inställning för visning  även på artikelnivå. Denna inställning har ingen betydelse om varans visning är inställd till gömd. Dock har inställningen på artikelnivå betydelse om du vill dölja en eller flera artiklar på varan. Om du döljer alla artiklar på en varan innebär det inte att varan per automatik blir dold. Om du har ställt in eventuell lagerprofil på att gömma artiklar som är slut i lager påverkar det inte heller denna inställning, utan den hanteringen är separat.

Inställningen för visning på artikelnivå används alltså om du av någon anledning inte vill visa en artikel på varan/produktsidan av någon anledning. Artikeln döljs då i sin helhet inklusive pris och köpmöjligheter.

Om du enbart vill ta bort köpmöjligheten men fortsatt visa artikelnummer, pris, benämning och annan artikelinformation använder du istället lagerprofiler för detta. Se separat avsnitt.

8.1.6.12 Artikelkort - Artikelnummer

Artikeln måste också ha ett artikelnummer som du fyller i här. Artikelnumret ska vara unikt.

8.1.6.13 Artikelkort - Benämning

Benämningen är det som syns tillsammans med ditt artikelnummer i exempelvis kassan och på orderbekräftelsen. Benämningen behöver inte vara unik med bör med fördel vara det för att snabbt se vad som är beställt.

8.1.6.14 Artikelkort - Lager och fraktinställningar

Lager och fraktinställningar 
Disponibelt - Fyll i hur många du har i lager av artikeln. (Detta är inte obligatoriskt men bra om du har lagerhantering i din webbutik)
Beställt - Om du av någon anledning vill visa hur många av en artikel du har på väg in kan du fylla i det här. Observera att detta också kräver att din lagerprofil är inställd på att visa detta ute i butiken.
Lagerprofil - För varje artikel ska du ange vilken lagerprofil som gäller. Dina lagerprofiler skapar och redigerar du från dina sortimentinställningar. Lagerprofilen styr exempelvis köpbarhet när artikel är slut i lager, hur lagret ska presenteras i butiken, om artikeln ska gömmas automatiskt när den är slut i lager med mera.
Vikt - Fyll i en vikt om du vill använda vikt till att beräkna fraktkostnad eller möjliga fraktsätt i webbutiken beroende på vad kundvagnen innehåller i vikt. Anges nortmalt i kilogram.
Volym - Fyll i en volym om du vill göra avancerade vikt- och volymberäkningar för frakten. Anges normalt i liter för systemets beräkningar.
Skrymmande - Om du vill styramöjliga fraktsätt i kassan beroende på skrymmande kryssar du i krymmande för de artiklar som berörs. På fraktsättet kan du sedan styra om just det specifika fraksättet ska tillåta skrymmande artiklar eller inte.
 

8.1.6.15 Artikelkort - Prisinställningar

Prisinställningarna kan skilja sig från ovan beroende på vilken varutyp det är eller vilka funktioner som är aktiverade i din webbutik.

Prisinställningar
Pris - Prisfältet är normalt inaktiverat om du inte har en butik utan utökad prishantering. Priset visar dock det pris artikeln har i sin standardprislista.
Per - Ange 1 om du inte fått explicita instruktioner om annat. Inställningen används enbart vid specialutveckling.
Enhet - Ange i vilken enhet artikeln säljs i - detta visas i webbutiken. Om de enheter som finns i listan inte räcker eller om du vill ha en annan enhet förvald - gå till Sortiment -> Enheter och gör dina inställningar.
Antal/förpackningAnge 1 om du inte fått explicita instruktioner om annat. Inställningen används enbart vid specialutveckling.
Kampanjpris - Om varan ingår i en aktiv kampanj kommer systemet att kolla i detta fält på artikeln. Kriteriet för att en artikel ska säljas till kampanjpris är alltså att det finns en aktiv kampanj - kampanjen är tilldelad varan - och det finns ett kampanjpris på artikeln. Anges normalt exklusive moms.
Om du ska uppdatera många priser samtidigt kan du utnyttja funktionen för uppdatera många priser under Sortiment -> Varor. Där kan du i så fall också göra automatisk beräkning att du vill sänka priset med 20% på alla kampanjpriser utifrån en särskild prislista. Se mer i separat avsnitt.
Rabattkategori - Din artikel kan tillhöra en rabattkategori om du har rabattkategorier i din webbutik. Rabattkategorier skapas under dina sortimentinställningar. En rabattkategori innebär att du på kundnivå för inloggade kunder kan bestämma att en kund ska ha en specifik procentuell rabatt för alla artiklar som har en särskild rabattkategori. Se mer i aktuellt avsnitt.
Priser - I exempelt ovan har webbutiken tre prislistor, kundpris, ÅF-pris och specialpris. Dina prislistor ställer du inte under dina sortimentinställningar om du har funktionen aktiverad i din webbutik. Din webbutik har alltid en prislista oavsett om du har funktionen eller inte, undantaget om du inte har utökad prishantering i din webbutik, då istället fältet pris (se ovan) används.
I exemplet ovan har butiken dessutom stafflade priser aktiverat. Om du inte har stafflade priser kommer det endast finnas ett prisfält per prislista. Om du däremot har stafflade priser enligt ovan så finns det dels ett antalsfält och dels ett prisfält i sex nivåer. I antalsrutan anger du hur många kunden minst måste köpa av artikeln för att få priset till höger. Detta kan göras i sex nivåer och du kan även begränsa första nivån genom att exempelvis ange antalet 5 - då kan inte kunden köpa färre än fem stycken av artikeln. Priset anges per styck och normalt exklusive moms.
Om du ska uppdatera många priser samtidigt kan du utnyttja funktionen för uppdatera många priser under Sortiment -> Varor. Se mer i separat avsnitt.
Om du har varutypen prenumeration, serieorder, presentkort, fast pris eller presentkort, valfritt pris - så kommer artikelkortet och framförallt priserna att ha lite andra inställningar. Se separat avsnitt längre ner.
 

8.1.6.16 Artikelkort - Övrigt

Enkel varianthantering är ett gammalt sätt att hantera val på artikelnivå i webbutiker. Du aktiverar artikelvariantfältet i butiken under dina sortimentinställningar och du kan enbart ha ett artikelvariantfält i din webbutik som är gemensam för alla dina varor. Valet som kunden ska ges skriver du in i fältet ovan och separarerar de valbara värden med ett lodrätt tecken, dvs |. Valet kommer sedan att hamnar på artikeln i webbutiken och följer med på ordern.

Om du ska sälja varor i flera varianter eller exempelvis storlekar bör du dock använda den riktiga varianthanteringen (se avsnitt 8.1.6.8) så att du även kan skilja på lagersaldon och artikelnummer.

Kopplad fil-artikel används i de fall du vill att en fil ska skickas till kunden som beställer eller bli nerladdningsbar av densamma. Fil-artiklarna skapas under Sortiment -> Fil-artiklar om du har funktionen i din webbutik.

8.1.6.17 Artikelkort - Extrafält

Extrafält på artikelnivå används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på artikeln kan även användas för din varianthantering för att exempelvis ge din kund möjlighet att välja storlek. I dessa fall rekommenderar vi dock istället attribut längre ner.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.1.6.18 Artikelkort - Extra selectfält

Extrafält selectfält används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Selectfälten kan inte användas för varianthanteringen.

Du kan också skapa nya extra selectfält genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.1.6.19 Artikelkort - Attribut

Attribut på artikelnivå används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Attributen på artikeln kan även användas för din varianthantering för att exempelvis ge din kund möjlighet att välja storlek. Attributen rekommenderas för varianthanteringen framför extrafälten ovan.

Du kan också skapa nya attribut genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.1.6.20 Artikelkort - Avancerat

Ny artikel inställningen används om du i ditt produktträd har en länk till dina nya varor. Alla nya varor samlas då på en egen sida. Menyn ställer du in under dina butiksinställningar där du också bestämmer i hur många nya dagar från skapande en vara ska vara ny. Denna inställning används alltså om du inte vill att varan ska visas bland dessa varor. Observera att motsvarande inställning finns på varunivå.

När systemet identifierar vilka varor som är nya kollar den först på inställningen på varunivå om inställningen är aktiv eller inte.

Om varan ska visas som ny enligt inställningen på varunivå kollar den sedan samma inställning på artikelnivå. Om någon av artiklarna är markerade så att de ska visas som nya i butiken kommer systemet kolla på datumet då artiklarna skapades och jämföra med hur många dagar den ska visas som ny jämfört med det senaste datumet. Det innebär att om du exempelvis kompletterar med en ny variant (till exempel en storlek av ett plagg) långt efter att du skapade varan så kan du bestämma om du vill att varan ska visas som ny eller inte.

Tillverkarens artikelnummer kan användas om du vill spara detta på artikeln för internt bruk till exempel vid beställningar som kommer på artikeln för att få hem artiklarna från leverantören.

Streckkoden är också för internt bruk och kan även användas vid specialutvecklingar där du använder streckkodsläsare på ditt lager (kräver specialanpassningar).

8.1.6.21 Artikelkort - Artikelbild

Beroende på din webbutiksmall så kan du i vissa fall vilja visa en artikelbild som skiljer sig från varubilderna för en enskild artikel/variant. Denna laddas upp här. Visningen styrs av hur din webbutiksmall är uppbyggd (ofta i samband med specialutveckling).

8.1.6.22 Flik: Inställningar och Egenskaper - SEO


SEO står för search engine optimization, dvs sökmotoroptimering, och är information som används av exempelvis Google för att enklare identifiera innehållet på din sida och publicera ditt innehåll. Här kan du med andra ord tala om för Google vad din sida innehåller. Utöver dessa inställningar är det såklart viktigt att innehållet på din sida är bra och att du har bra och unika produktbeskrivningar som understöder informationen som anges här.

Titel är den text som visas uppe i webbläsarfönstret eller på fliken i din webbläsare. Det är ofta också själva rubriken i sökresultatet på exempelvis Google. Tänk på att titeln bör vara unik för varje sida, gärna innehålla sökord, inte vara för lång och att tidigare ord har högre prioritet än senare ord.

Om du inte vill fylla i en titel på alla dina varor kan du låta systemet sköta det åt dig utifrån exempelvis varans namn eller kortfattade beskrivning. Detta gäller då alla varor där du inte angett en unik titel. För att aktivera detta behöver du aktivera sökmotoroptimering avancerad - se separat avsnitt i manualen.

Beskrivningen är likt titeln också viktig för att beskriva vad som finns på din webbsida. Denna visas dock inte för besökaren utan enbart sökmotorn. Hos exempelvis Google kan den dock visas och är då ofta den beskrivande text som ligger precis under titeln som ska få den som söker att klicka på just din länk. Tänk på att få den beskrivande, ta med sökord, göra den unik och relevant för innehållet.

Om du inte vill fylla i en SEO-beskrivning på alla dina varor kan du exempelvis utnyttja den kortfattade beskrivningen på varan genom funktionen för sökmotoroptimering avancerad - lämna då detta fält tomt inne på dina varor.

Nyckelord används inte längre av sökmotorerna för att indexera din webbsida. Det kan dock vara relevant i andra sammanhang att ange nyckelord - ange i så fall drygt en handfull nyckelord som återfinns i din produktbeskrivning/varunamn och som är relevanta för innehållet. Det är viktigare att fokusera på en bra produktbeskrivning än att ange nyckelord. Fokusera i din produktbeskrivning på ett eller två unika nyckelord för varje produktsida så att de inte konkurrerar med varandra.

URL är länken till din produktsida och ska vara unik. Denna kommer automatiskt att genereras utifrån ditt varunamn, men du har möjlighet att justera det och optimera. Använd bara tecknen a-z, siffror och bindestreck i URL:en.

8.1.6.23 Flik: Inställningar och Egenskaper - Övrigt

Fältet för länk kan användas om du vill länka till exempelvis en extern informationssida. Fältet har egentligen ingen större funktion än så och du kan med fördel och mer flexibilitet istället länka i din produktbeskrivning.

8.1.6.24 Flik: Inställningar och Egenskaper - Extrafält

Extrafält på varunivå används normalt om du behöver ge dina varor värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på varan kan i vissa fall även per automatik visas på produktsidan för besökaren beroende på vilka mall din webbutik har.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.1.6.25 Flik: Inställningar och Egenskaper - Extra selectfält

Extra selectfält på varunivå används normalt om du behöver ge dina varor värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på varan kan i vissa fall även per automatik visas på produktsidan för besökaren beroende på vilka mall din webbutik har.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.1.6.26 Flik: Inställningar och Egenskaper - Filterattribut

Filterattribut används tillsammans med filterfunktionen. Dessa värden används normalt om du har flera värden på en vara som passar in för en viss egenskap. Filterattributen fungerar alltså som en form av taggning av dina varor. Om du redan har angett attributvärden på artikelnivå kan dessa istället användas till filtret. Filterattribut passar bättre om egenskaperna inte ligger på artikelnivå utan är gemensamma för alla artiklar på en vara - och det inte räcker med ett värde för att tagga produkten.

8.1.6.27 Flik: Inställningar och Egenskaper - Inställningar

Sorteringskod för förstasidan används endast om du har tvingande sortering för sorteringen på förstasidan enligt dina sortimentinställningar. Se separat avsnitt.

Fabrikat använder du om du vill knyta dina vara till ett fabrikat. Fabrikaten har en egen fabrikatsida som listar alla varor som tillhör fabrikatet i webbutiken (ungefär som en varugrupp). Dessutom så kommer fabrikatets logotyp i förekommande fall att visas på produktsidan och vara länkad till just fabrikatsidan. Det vill säga - fabrikat används som exempelvis varumärke eller när annan märkning behövs på produkterna.

8.1.6.28 Flik: Inställningar och Egenskaper - Kampanjinställningar

Här väljer du om varan ska ingå i en kampanj. Kampanjerna skapar du under sortimentinställningarna och behöver ett gilitigt datum. Dessutom måste de artiklar som ska få ett kampanjpris, just ha ett kampanjpris ifyllt för att det ska synas ute i butiken.

Visa aldrig som ny vara används om du i ditt produktträd har en länk till dina nya varor. Alla nya varor samlas då på en egen sida. Menyn ställer du in under dina butiksinställningar där du också bestämmer i hur många nya dagar från skapande en vara ska vara ny. Denna inställning används alltså om du inte vill att varan ska visas bland dessa varor. Observera att motsvarande inställning finns på artikelnivå.

När systemet identifierar vilka varor som är nya kollar den först på inställningen på varunivå om inställningen är aktiv eller inte.

Om varan ska visas som ny enligt inställningen på varunivå kollar den sedan samma inställning på artikelnivå. Om någon av artiklarna är markerade så att de ska visas som nya i butiken kommer systemet kolla på datumet då varan skapades och jämföra med hur många dagar den ska visas som ny jämfört med det senaste datumet.

Utvald vara har precis som nya varor en egen sida som bara visa de utvalda varorna och aktiveras i produktträdet genom butiksinställningarna. Denna sida visar alla varor som har denna inställning ikryssad.

8.1.6.29 Flik: Inställningar och Egenskaper - Lås och ANTI-Lås

Lås och ANTI-lås används om du vill hantera synligheten av varan för olika kunder.

Lås kommer att dölja varan - och sedan enbart visa den för alla som är inloggade kunder med motsvarande nyckel. En nyckel tilldelar du antingen kundkategorier eller en enskild kund.

ANTI-lås fungerar tvärtom. Denna inställning kommer att visa varan för - och sedan enbart dölja den för alla som är inloggade kunder med motsvarande nyckel. En nyckel tilldelar du antingen kundkategorier eller en enskild kund.

8.1.6.30 Flik: Kopplingar - Symboler

Symboler används om du vill ha symbolmärkning på dina produkter. Symbolen visas normalt på din produktsida. Klicka på Lägg till symboler till varan nere till vänster. Då kommer ett fönster att öppnas där du väljer mellan redan uppladdade symboler i din webbutik. Klicka på välj bredvis en symbol i listan för att koppla den till varan. Du kan också skapa en ny symbol genom att i fönstret där du väljer symbol klicka på Lägg till. Ladda upp din nya symbol, ge den ett namn och klicka sedan på Lägg till och välj denna. Tänk på att symbolbilden som du laddar upp inte kommer att skalas om så välj en lämplig storlek på bilden innan du laddar upp. Klicka på Välj.

När du lagt till din symbol kan du ange en länk och tooltip för denna i listan. Länken är ditt du vill länka symbolen som visas på din produktsida (anges med hella länken inklusive http). Tooltip är den text som visas när du för musen ovanför symbolen.

8.1.6.31 Flik: Kopplingar - Länkade artiklar

Länkade artiklar används för att visa relaterade varor eller artiklar på din produktsida. Denna funktion varierar något beroende på vilken mall din webbutik har.

Börja med att klicka på Lägg till fler länkade artiklar nere till vänster. Då kommer följande väljare upp.

I nästa steg väljer du antingen en vara eller artikel som du vill länka till. Om dina länkade artiklar visas på din produktsida i form av en tabell så innebär detta att om du väljer vara så kommer tabeller visa alla artiklar i denna tabell automatiskt så att du inte behöver välja dem en och en. Om dina länkade artiklar inte visas som en tabell i din webbutiksmall så är det ingen skillnad mellan valen - i båda fallen visas en klickbart miniatyrvisning av produkten som länkar besökaren till produktsidan - dvs samma visning som på dina kategorisidor.

När du valt en vara eller artikel har du möjlighet att ange en överskrift - denna inställning har bara betydelse om dina länkade artiklar visas i form av en tabell så att du kan gruppera dina länkade artiklar i tabellen om du har flera. Dvs alla länkade artiklar du lägger till behöver inte ha en rubrik.

Extrafält och extra selectfält används bara vid specialutveckling om dina länkade artiklar exempelvis ska visas på ett annorlunda sätt beroende på ett värde i dessa fält. Du kan skapa extrafält med plus-knappen till höger, men det har ingen effekt om du inte har en specialutvecklad butik.

I exemplet ovan har vi lagt till tre stycken länkade artiklar och angett en överskrift för en av dem. Du kan sortera ordningen i vilken de visas via pil-knapparna, eller redigera eller ta bort en länkad artikel via rediger- och papperskorgssymbolen.

8.1.6.32 Flik: Kopplingar - Länkade dokument

Länkade dokument är dokument som visas på produktsidan och som dina besöakre kan ladda ner. Du kan koppla dokument genom att klicka på Lägg till fler länkade dokument nere till vänster. Ett fönster kommer då att öppnas där du kan söka och välja mellan befintliga dokument. Klicka sedan på Välj så kopplas dokumentet. Om det dokument du vill visa inte finns i listan kan du ladda upp ett nytt dokument genom att trycka på plus-ikonen och ladda upp det.

8.1.6.33 Flik: Kopplingar - Produktinformationsfält

Ett produktinformationsfält motsvarar fält som din kund behöver fylla i på produktsidan i samband med köp av en viss produkt. Detta kan exempelvis användas om kunden behöver ange en text/beskrivning och din produkt sedan tillverkas enligt denna. Du skapar dina produktinformationsfält globalt under Sortiment -> Produktinformationsfält.

För att koppla ett produktinformationsfält, klicka på Lägg till fler produktinformationsfält så kommer ett fönster upp där du väljer mellan dina befintliga produktinformationsfält.

Kryssa i om det ska vara obligatoriskt eller inte att ange något i fältet för kunden vid köp av varan.

Ovan i exemplet är tre stycken olika fält valda, vilka kommer att synas på produktsidan för varan. Du kan sortera i vilken ordning de ska komma med pilknapparna eller ta bort dem med papperskorgs-ikonen.

8.1.6.34 Flik: Alla bilder

Dina varubilder har en egen flik under Alla bilder. De fyra första kommer också alltid att visas på fliken Redigera vara. Om din butik har flera varubilder så kommer alla bilder att visas här med möjlighet att ladda upp varubilder och ange en bildtext för dem. Beroende på vilken mall din webbutik har kommer varubilderna att visas olika i butiken. En standardbutik har normalt fyra varubilder, men kan ställas in för felr bilder tillsammans med servicegruppen.

8.1.7 Varutyp: Prenumeration

Om du säljer prenumerationer ställer du in din vara på varutypen prenumeration. På artikelkortet kommer då markerade fält nedan att dyka upp.

Prenumerationstid avser hur ofta prenumerationen ska förnyas. Väljs exempelvis 1 månad så kommer systemet automatiskt att lägga en order en gång i månaden med start en månad efter första beställningen. Detta sker tillsvidare.

Bindningstid första perioden behöver inte anges. Om fältet lämnas tomt så kommer eventuell uppsägning att gälla direkt och ingen ytterligare order kommer att läggas. Om du anger exempelvis 12 månader i fältet för bindningstid första perioden kommer dock systemet att försätta förnya prenumerationen tills 12 månader sedan startdatumet uppnåtts. Observera att prenumerationer alltid gäller tillsvidare så om ingen uppsägning görs kommer prenumerationen löpa även efter dessa 12 månader.

Bindningstid efterföljande perioder behöver inte heller anges. Om det anges så kommer systemet kolla när den befintliga bindningstiden uppnåtts och då sätta ett nytt datum för ny bindningstid enligt inställningen - dvs om du exempelvis efter de första tolv månaderna vill att prenumerationen ska löpa tre månader åt gången med månadsvis betalning. Observera att prenumerationer alltid gäller tillsvidare så om ingen uppsägning görs kommer prenumerationen löpa vidare oberoende av bindningstider. Bindningstiden styr enbart uppsägningsvillkor.

Var Nte gratis gör så att exempelvis var fjärde förnyelse är gratis.

Förnyelsepriset avser det pris artikeln får vid varje förnyelse - övriga priser gäller enbart första köpet.

För övriga prenumerationsinställningar och hantering av prenumerationer se separata avsnitt i manualen.

8.1.8 Varutyp: Serieorder

Om din vara är av varutypen serieorder så kommer du att få ställa in vilken artikelserie det är du säljer på artikelkortet. Det innebär att när artikeln köps så kommer den att trigga den valda artikelserien för kommande order. Artikelserierna skapas under Sortiment -> Artikelserier. Se separat avsnitt i manualen.

8.1.9 Varutyp: Presentkort, fast pris

Om du säljer presentkort i din butik där du bestämmer presentkortets värde (du kan även låta kunden bestämma) så kommer alla prisinställningarna på artikelkortet att försvinna enligt nedan.

8.1.10 Varutyp: Presentkort, valfritt pris

Om du säljer presentkort i din butik där du låter kunden bestämma presentkortets värde så kommer alla prisinställningarna på artikelkortet att försvinna enligt nedan och du har inte heller möjlighet att ange något pris.


8.2 Varugrupper

Skriven av: Helpdesk

Webbutikens sortiment är i regel uppdelat i olika varugruppen (alt. kategorier). Varugrupper kan vara antingen huvudvarugrupper eller undervarugrupper. En huvudvarugrupp består av en eller fler undervarugrupper, medan en undervarugrupp är en gruppering av en eller flera varor. Webbutikens varugrupper kan visas på olika sätt. Läs mer om detta under Sortiment > Inställningar.

8.2.1 Uppdelning varugrupp - vara - artikel

Uppdelningen mellan varugrupper, varor och artiklar brukar väcka en del frågor. Innan du går vidare och skapar ditt dsortiment, vill vi ge följande förtydligande kring begreppen.

Varugrupp - motsvarar en grupp varor eller en kategori. Dessa syns normalt i produktträdet och är såsom dina besökare navigerar sig för att hitta till rätt vara. I varugrupp kan till exempel vara "Kläder", "Herrkläder", "Damkläder", "Sladdar", "Lampor", "Bord" osv.

Vara - En vara är en av dina produkter du säljer. En vara har alltid en egen sida i webbutiken, dvs en produktsida där den presenteras med bilder, beskrivning och annan information.

Artikel - En vara ovan består alltid av minst en artikel. En artikel i detta fall kan även kallas variant. Normalt består en vara av en artikel, men finns en vara i olika varianter, till exempel olika storlekar eller färger består en vara av flera artiklar. På artikelnivå ligger information som pris, benämning och lagersaldo. Det är alltså alltid en artikel som kunden köper. Artikeln delar varuinformation med övriga artiklar om flera artiklar/varianter finns.

8.2.2 Översikt

Under Sortiment > Varugrupper ser du en översikt av alla varugrupper i webbutiken. Från den här översikten kan du Kopiera, Ta bort, och Redigera individuella varugrupper genom att trycka på symbolerna till höger om varje varugrupp. Du lägger till en ny varugrupp genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Det går även att Söka/filtrera varugruppsöversikten samt göra ändringar på flera varugrupper genom en så kallad massuppdatering.

 

8.2.3 Sök/filtrera varugrupper

Enkel sök - Sätt markören i fältet och skriv ett sökord för att söka ut matchande varugrupper i översikten.

Avancerad sök - Tryck på knappen Avancerad sök för att fälla ut den avancerade sökfunktionen

Söksträng: Sök ut varugrupper baserat på namn. Fungerar på samma sätt som Enkel sök.

Är undergrupp till: Tryck på knappen ”Välj varugrupp” för att få upp en dialog-ruta som visar webbutikens alla varugrupper. Välj sedan en huvudvarugrupp i listan för att filtrera ut de varugrupper som är undergrupper till den valda varugruppen.

Fabrikat: Filtrera ut varugrupper baserat på vilket fabrikat de är knutna till.

Lås: Sök ut varor baserade på Lås.

8.2.4 Massuppdatera varugrupper

Genom att markera kryssrutan bredvid en varugrupp blir den markerad. Genom att markera flera varugrupper och sedan klicka på Utför på markerade går det att redigera ett större antal varugrupper på samma gång.

Tips: Klicka på Invertera för att markera alla varor som visas.

8.2.4.1 Massuppdatera

I en massuppdatering kan du redigera följande variabler på alla markerade varugrupper:

Fabrikat - Knyter alla varugrupper till ett fabrikat

Visning - Välj om varugrupperna skall visas eller gömmas

8.2.4.2 Radera

Raderar markerade varugrupper.

Du kan inte radera varugrupper som innehåller varor, eller som har undervarugrupper. Därav saknas en papperskorg-ikon på dessa varugrupper.

8.2.5 Skapa och/eller redigera varugrupper

Använd plussymbolen eller redigerasymbolen för att Skapa eller redigera en varugrupp. Klicka på kopierasymbolen för att skapa en ny snarlik varugrupp.

Bild. Samtliga inställningar.

På varje varugrupp kan du redigera följande inställningar:

 

Varugrupp - inställningar
Steg 1
Är undergrupp till - Om du vill göra varugruppen till en undergrupp till en annan varugrupp, väljer du vilken här. Det är med denna inställning du skapar din hierarki i webbutiken och bestämmer nivåerna på ditt produktträd.
Visning - Välj om varugruppen ska vara synlig eller döljas.
Sortering av varor i varugrupp - Du kan antingen låta varorna i varugruppen vara sorterade enligt de inställningar som finns i sortimentinställningarna (se separat avsnitt) eller så kan du ge dem en tvingad sortering enlig produktslistan till höger på varugruppen. Se längre ner på denna sida.
Huvudgrupp - Om du markerar en varugrupp som huvudgrupp så kommer den automatiskt att visa några exempelvaror för undergrupperna, men kan inte själv innehålla några varor. Observera att du kan ha en huvugrupp utan att kryssa i denna inställning, det enda inställning gör är att hämta exempelvaror. Inställningen kan exempelvis inte kombineras med nedanstående inställning som hämtar alla undergruppers varor.
Visa eventuella undergrupper på varugruppssidan - Om det finns undervarugrupper till varugruppen så gör denna inställning så att bilden och varugruppsnamnet hämtas från dessa och presenteras på denna varugruppen, så att besökaren kan klicka sig neråt i varugruppshierarkin.
Visa även varor från varugruppens undergrupper - Om denna inställning kryssas i så kommer varugruppen att hämta samtliga varor från undergrupperna och visa dessa i varugruppen. På så sätt slipper du lägga till varorna även i denna varugrupp.
GruppID - Kan exempelvis användas vid sortering i kategoriträd, vid specialutveckling eller integrationer mot affärssystem.
Fabrikat - Har enbart effekt vid specialutveckling
Layout - Har enbart effekt vid specialutveckling
 

 

Varugrupp - inställningar
Steg 2
Gruppnamn - Varugruppens namn som visas överallt, exempelvis i produktträdet.
Beskrivning - Beskrivningen av varugruppen som visas ute i butiken.
SEO - Titel - Titel som visas exempelvis i sökresultat hos exempelvis Google och i titelraden för webbläsaren. Lämnas den tom används inställningarna för SEO avancerad (se separat avsnitt)
SEO - Beskrivning - Metabeskrivningen som visas vid sökresultat hos exempelvis Google.
SEO - Nyckelord - Meta keywords för varugruppen, används inte av Google längre för att få bättre ranking, men kan användas i andra sammanhang.
SEO - URL - Om du vill ge varugruppen en egen unik URL.
 

 

Varugrupp - inställningar
Steg 3
Extrafält - Om du skapat extrafält för varugrupperna (se separat avsnitt). Kan användas vid exempelvis specialutveckling eller taggning.
Extra selectfält - Om du skapat extra selectfält för varugrupperna (se separat avsnitt). Kan användas vid exempelvis specialutveckling eller taggning.
 

 

 

Varugrupp - inställningar
Steg 4
Bild - Visas om du väljer att kryssa i inställningen Visa eventuella undergrupper på varugruppssidan. Visas även på den aktuella varugruppens sida till höger i webbutiken.
Ikonbild - Används i mobilversionen av webbutiken för att underlätta navigering.
 

 

 

Varugrupp - inställningar
Steg 5
Produkter - Sortering - Här visas alla varor som ligger i varugruppen. De varor som saknar papperskorg har varugruppen som huvudvarugrupp kan inte tas bort. De varor med papperskorg har ligger i varugruppen som extravarugrupp. Med sorteringspilarna kan du sortera i vilken ordning varorna kommer i varugruppen i webbutiken. Observera att detta kräver att du valt inställningen Tvingad enligt lista under Sortering av varor i varugrupp. Detta skriver alltså över dina sortimentinställningar. Observera också att om besökaren i webbutiken väljer att sortera varorna själv (om du tillåtit detta enligt sortimentinställningarna) så kommer kundens val alltid prioriteras.
 

 

 

Varugrupp - inställningar
Steg 6
Lås - Om du vill dölja varugruppen för alla kunder utan tilldelad nyckel. Se separat avsnitt för nycklar.
Antilås - Om du vill dölja varugruppen för alla kunder med tilldelad nyckel. Se separat avsnitt för nycklar.
 

 

8.2.5.1 Filterinställningar

För att lägga till filterknappar och filterreglage på varugruppsidan i din webbutik behöver du först ha skapade filter (se separat avsnitt).

Ovan väljer du bland dina skapade filter och klickar på "Lägg till" för att lägga till ett filter på varugruppen.

"Rensa cache för denna varugrupp" kan användas om du gjort några ändringar i de produkter som finns i varugruppen eller andra inställningar för att nollställa cachen. Cachen används så att det ska gå snabbare för slutkunden att ladda in varugruppen och vad som händer när besökaren klickar på filterknapparna. Därför spara cachen om med jämna mellanrum vid den första besökaren varje timme exempelvis. Denna knapp rensar den manuellt.

"Sätt till avancerad" innebär att filtervalet är dolt i butiken till besökaren väljer att visa fler filterval. "Sätt till enkel" innebär att den alltid kommer visas. Du kan även sortera i vilken ordning filtervalen ska visas i butiken genom att trycka på pilsymbolerna.

Sortering på fabrikat innebär att du kan bestämma hur dina besökare ska kunna sortera varorna på fabrikatet. Kryssa i de sorteringsalternativ du vill ge kunden. För respektive sorteringsval finns även möjlighet att ersätta den förutbestämda texten med en egen.


8.3 Artiklar

Skriven av: Helpdesk

Artiklar är sortimentets minsta beståndsdel. En artikel representerar den faktiska produkten en kund får levererad efter ett köp. Artiklar skapas och redigeras i förstahand under varje individuell vara de är knutna till. Det går dock att redigera och/ eller ta bort artiklar individuellt eller i bulk från artikelöversikten.

8.3.1 Uppdelning varugrupp - vara - artikel

Uppdelningen mellan varugrupper, varor och artiklar brukar väcka en del frågor. Innan du går vidare och skapar ditt dsortiment, vill vi ge följande förtydligande kring begreppen.

Varugrupp - motsvarar en grupp varor eller en kategori. Dessa syns normalt i produktträdet och är såsom dina besökare navigerar sig för att hitta till rätt vara. I varugrupp kan till exempel vara "Kläder", "Herrkläder", "Damkläder", "Sladdar", "Lampor", "Bord" osv.

Vara - En vara är en av dina produkter du säljer. En vara har alltid en egen sida i webbutiken, dvs en produktsida där den presenteras med bilder, beskrivning och annan information.

Artikel - En vara ovan består alltid av minst en artikel. En artikel i detta fall kan även kallas variant. Normalt består en vara av en artikel, men finns en vara i olika varianter, till exempel olika storlekar eller färger består en vara av flera artiklar. På artikelnivå ligger information som pris, benämning och lagersaldo. Det är alltså alltid en artikel som kunden köper. Artikeln delar varuinformation med övriga artiklar om flera artiklar/varianter finns.

8.3.2 Översikt

Under Sortiment > Artiklar ser du en översikt av alla artiklar i webbutiken. Från den här översikten kan du Ta bort eller Redigera individuella artiklar genom att trycka på symbolerna till höger om varje artikel. Du lägger till en ny artikel genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Det går även att Söka/filtrera artikelöversikten samt göra ändringar på flera artiklar genom en så kallad massuppdatering.

8.3.3 Sök/filtrera artiklar

Sök - Sätt markören i fältet och skriv ett sökord för att söka ut matchande varugrupper i översikten.

Välj varugrupp - Tryck på knappen ”Välj varugrupp” för att få upp en dialog-ruta som visar webbutikens alla varugrupper. Välj sedan en varugrupp i listan för att filtrera ut de artiklar som tillhör den valda varugruppen.

Prislista - Visa artiklar beroende på vilken prislista de är knutna till.

Avancerad artikelsök - Klicka på "Avancerad sök" för att få fram mer sökmöjligheter:

8.3.4 Massuppdatera artiklar

Genom att markera kryssrutan bredvid en artikel blir den markerad. Genom att markera flera artiklar och sedan klicka på Utför på markerade går det att redigera ett större antal artiklar på samma gång.

Tips: Klicka på Invertera för att markera alla artiklar som visas.8.3.4.1 Massuppdatera

I en massuppdatering kan du redigera följande variabler på alla markerade artiklar:

8.3.4.2 Export

Här skapas en exportfil med de markerade artiklarna i CSV-format. Välj aktuell profil och tryck sedan på Export.

8.3.4.3 Radera

Raderar markerade artiklar.

8.3.5 Redigera artiklar

8.3.5.1 Artikelkort - Visning

Precis som på varunivå så finns inställning för visning  även på artikelnivå. Denna inställning har ingen betydelse om varans visning är inställd till gömd. Dock har inställningen på artikelnivå betydelse om du vill dölja en eller flera artiklar på varan. Om du döljer alla artiklar på en varan innebär det inte att varan per automatik blir dold. Om du har ställt in eventuell lagerprofil på att gömma artiklar som är slut i lager påverkar det inte heller denna inställning, utan den hanteringen är separat.

Inställningen för visning på artikelnivå används alltså om du av någon anledning inte vill visa en artikel på varan/produktsidan av någon anledning. Artikeln döljs då i sin helhet inklusive pris och köpmöjligheter.

Om du enbart vill ta bort köpmöjligheten men fortsatt visa artikelnummer, pris, benämning och annan artikelinformation använder du istället lagerprofiler för detta. Se separat avsnitt.

8.3.5.2 Artikelkort - Artikelnummer

Artikeln måste också ha ett artikelnummer som du fyller i här. Artikelnumret ska vara unikt.

8.3.5.3 Artikelkort - Benämning

Benämningen är det som syns tillsammans med ditt artikelnummer i exempelvis kassan och på orderbekräftelsen. Benämningen behöver inte vara unik med bör med fördel vara det för att snabbt se vad som är beställt.

8.3.5.4 Artikelkort - Lager och fraktinställningar

Lager och fraktinställningar 
Disponibelt - Fyll i hur många du har i lager av artikeln. (Detta är inte obligatoriskt men bra om du har lagerhantering i din webbutik)
Beställt - Om du av någon anledning vill visa hur många av en artikel du har på väg in kan du fylla i det här. Observera att detta också kräver att din lagerprofil är inställd på att visa detta ute i butiken.
Lagerprofil - För varje artikel ska du ange vilken lagerprofil som gäller. Dina lagerprofiler skapar och redigerar du från dina sortimentinställningar. Lagerprofilen styr exempelvis köpbarhet när artikel är slut i lager, hur lagret ska presenteras i butiken, om artikeln ska gömmas automatiskt när den är slut i lager med mera.
Vikt - Fyll i en vikt om du vill använda vikt till att beräkna fraktkostnad eller möjliga fraktsätt i webbutiken beroende på vad kundvagnen innehåller i vikt. Anges nortmalt i kilogram.
Volym - Fyll i en volym om du vill göra avancerade vikt- och volymberäkningar för frakten. Anges normalt i liter för systemets beräkningar.
Skrymmande - Om du vill styramöjliga fraktsätt i kassan beroende på skrymmande kryssar du i krymmande för de artiklar som berörs. På fraktsättet kan du sedan styra om just det specifika fraksättet ska tillåta skrymmande artiklar eller inte.
 

8.3.5.5 Artikelkort - Prisinställningar

Prisinställningarna kan skilja sig från ovan beroende på vilken varutyp det är eller vilka funktioner som är aktiverade i din webbutik.

Prisinställningar
Pris - Prisfältet är normalt inaktiverat om du inte har en butik utan utökad prishantering. Priset visar dock det pris artikeln har i sin standardprislista.
Per - Ange 1 om du inte fått explicita instruktioner om annat. Inställningen används enbart vid specialutveckling.
Enhet - Ange i vilken enhet artikeln säljs i - detta visas i webbutiken. Om de enheter som finns i listan inte räcker eller om du vill ha en annan enhet förvald - gå till Sortiment -> Enheter och gör dina inställningar.
Antal/förpackning - Ange 1 om du inte fått explicita instruktioner om annat. Inställningen används enbart vid specialutveckling.
Kampanjpris - Om varan ingår i en aktiv kampanj kommer systemet att kolla i detta fält på artikeln. Kriteriet för att en artikel ska säljas till kampanjpris är alltså att det finns en aktiv kampanj - kampanjen är tilldelad varan - och det finns ett kampanjpris på artikeln. Anges normalt exklusive moms.
Om du ska uppdatera många priser samtidigt kan du utnyttja funktionen för uppdatera många priser under Sortiment -> Varor. Där kan du i så fall också göra automatisk beräkning att du vill sänka priset med 20% på alla kampanjpriser utifrån en särskild prislista. Se mer i separat avsnitt.
Rabattkategori - Din artikel kan tillhöra en rabattkategori om du har rabattkategorier i din webbutik. Rabattkategorier skapas under dina sortimentinställningar. En rabattkategori innebär att du på kundnivå för inloggade kunder kan bestämma att en kund ska ha en specifik procentuell rabatt för alla artiklar som har en särskild rabattkategori. Se mer i aktuellt avsnitt.
Priser - I exempelt ovan har webbutiken tre prislistor, kundpris, ÅF-pris och specialpris. Dina prislistor ställer du inte under dina sortimentinställningar om du har funktionen aktiverad i din webbutik. Din webbutik har alltid en prislista oavsett om du har funktionen eller inte, undantaget om du inte har utökad prishantering i din webbutik, då istället fältet pris (se ovan) används.
I exemplet ovan har butiken dessutom stafflade priser aktiverat. Om du inte har stafflade priser kommer det endast finnas ett prisfält per prislista. Om du däremot har stafflade priser enligt ovan så finns det dels ett antalsfält och dels ett prisfält i sex nivåer. I antalsrutan anger du hur många kunden minst måste köpa av artikeln för att få priset till höger. Detta kan göras i sex nivåer och du kan även begränsa första nivån genom att exempelvis ange antalet 5 - då kan inte kunden köpa färre än fem stycken av artikeln. Priset anges per styck och normalt exklusive moms.
Om du ska uppdatera många priser samtidigt kan du utnyttja funktionen för uppdatera många priser under Sortiment -> Varor. Se mer i separat avsnitt.
Om du har varutypen prenumerationserieorderpresentkort, fast pris eller presentkort, valfritt pris - så kommer artikelkortet och framförallt priserna att ha lite andra inställningar. Se separat avsnitt längre ner.
 

8.3.5.6 Artikelkort - Övrigt

Enkel varianthantering är ett gammalt sätt att hantera val på artikelnivå i webbutiker. Du aktiverar artikelvariantfältet i butiken under dina sortimentinställningar och du kan enbart ha ett artikelvariantfält i din webbutik som är gemensam för alla dina varor. Valet som kunden ska ges skriver du in i fältet ovan och separarerar de valbara värden med ett lodrätt tecken, dvs |. Valet kommer sedan att hamnar på artikeln i webbutiken och följer med på ordern.

Om du ska sälja varor i flera varianter eller exempelvis storlekar bör du dock använda den riktiga varianthanteringen (se avsnitt 8.1.6.8) så att du även kan skilja på lagersaldon och artikelnummer.

Kopplad fil-artikel används i de fall du vill att en fil ska skickas till kunden som beställer eller bli nerladdningsbar av densamma. Fil-artiklarna skapas under Sortiment -> Fil-artiklar om du har funktionen i din webbutik.

8.3.5.7 Artikelkort - Extrafält

Extrafält på artikelnivå används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på artikeln kan även användas för din varianthantering för att exempelvis ge din kund möjlighet att välja storlek. I dessa fall rekommenderar vi dock istället attribut längre ner.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.3.5.8 Artikelkort - Extra selectfält

Extrafält selectfält används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Selectfälten kan inte användas för varianthanteringen.

Du kan också skapa nya extra selectfält genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.3.5.9 Artikelkort - Attribut

Attribut på artikelnivå används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Attributen på artikeln kan även användas för din varianthantering för att exempelvis ge din kund möjlighet att välja storlek. Attributen rekommenderas för varianthanteringen framför extrafälten ovan.

Du kan också skapa nya attribut genom att klicka på plus-ikonen till höger.

8.3.5.10 Artikelkort - Avancerat

Ny artikel-inställningar används enbart vid specialutvecklingar.

Tillverkarens artikelnummer kan användas om du vill spara detta på artikeln för internt bruk till exempel vid beställningar som kommer på artikeln för att få hem artiklarna från leverantören.

Streckkoden är också för internt bruk och kan även användas vid specialutvecklingar där du använder streckkodsläsare på ditt lager (kräver specialanpassningar).

8.3.5.11 Artikelkort - Artikelbild

Beroende på din webbutiksmall så kan du i vissa fall vilja visa en artikelbild som skiljer sig från varubilderna för en enskild artikel/variant. Denna laddas upp här. Visningen styrs av hur din webbutiksmall är uppbyggd (ofta i samband med specialutveckling).

8.3.6 Varutyp: Prenumeration

Om du säljer prenumerationer ställer du in din vara på varutypen prenumeration. På artikelkortet kommer då markerade fält nedan att dyka upp.

Prenumerationstid avser hur ofta prenumerationen ska förnyas. Väljs exempelvis 1 månad så kommer systemet automatiskt att lägga en order en gång i månaden med start en månad efter första beställningen.

Bindningstid första perioden behöver inte anges. Om fältet lämnas tomt så kommer uppsägningen att gälla direkt och ingen ytterligare order kommer att läggas. Om du anger exempelvis 12 månader i fältet för bindningstid första perioden kommer dock systemet att försätta förnya prenumerationen tills 12 månader sedan startdatumet uppnåtts.

Bindningstid efterföljande perioder behöver inte heller anges. Om det anges så kommer systemet kolla när den befintliga bindningstiden uppnåtts och då sätta ett nytt datum för ny bindningstid enligt inställningen - dvs om du exempelvis efter de första tolv månaderna vill att prenumerationen ska löpa tre månader åt gången med månadsvis betalning.

Var Nte gratis gör så att exempelvis var fjärde förnyelse är gratis.

Förnyelsepriset avser det pris artikeln får vid varje förnyelse - övriga priser gäller enbart första köpet.

För övriga prenumerationsinställningar och hantering av prenumerationer se separata avsnitt i manualen.

8.3.7 Varutyp: Serieorder

Om din vara är av varutypen serieorder så kommer du att få ställa in vilken artikelserie det är du säljer på artikelkortet. Det innebär att när artikeln köps så kommer den att trigga den valda artikelserien för kommande order. Artikelserierna skapas under Sortiment -> Artikelserier. Se separat avsnitt i manualen.

8.3.8 Varutyp: Presentkort, fast pris

Om du säljer presentkort i din butik där du bestämmer presentkortets värde (du kan även låta kunden bestämma) så kommer alla prisinställningarna på artikelkortet att försvinna enligt nedan.

8.3.9 Varutyp: Presentkort, valfritt pris

Om du säljer presentkort i din butik där du låter kunden bestämma presentkortets värde så kommer alla prisinställningarna på artikelkortet att försvinna enligt nedan och du har inte heller möjlighet att ange något pris.


8.4 Attribut

Skriven av: Helpdesk

Det går att sortera sortimentet i din webbutik genom att använda olika attribut. Ett attribut kan likställas med ett värde/ en egenskap som ligger på artikelnivå (variantnivå). Det är vanligt med attribut för t.ex storlek eller färg för att enkelt och lättförståeligt presentera sortimentet för webbutikens besökare. Om du vill ge dina artiklar olika attribut är det just attributen du ska använda för detta ändamål. Attribut kan också användas i kombination med filtermodulen för att på så sätt enkelt låta kunderna filtrera fram önskade produkter baserat på deras egenskaper. 

8.4.1 Översikt

Under Sortiment > Attribut ser du en översikt av alla attribut i webbutiken. Du kan redigera eller ta bort attribut genom att använda ikonerna till höger om varje rad. Du skapar ett nytt attribut genom att trycka på plussymbolen längst upp i högra hörnet.

Bild 1. Översikt över tillgängliga attribut i en webbutik

8.4.2 Skapa/Redigera attribut

Bild 2. Inställning av värden för ett attribut

När du skapar/redigerar ett attribut kan du göra följande inställningar:

ATTRIBUT
Skapa ett attribut
Visas – Klicka i för att attributet ska vara valbart för webbutikens artiklar.
Namn – Ge attributet ett relevant namn (t.ex Storlek)
 

8.4.2.1 Attributvärden

Ett attribut består av ett eller flera attributvärden. De attributvärden som skapas är valbara för artiklarna i webbutiken. Du kan redigera eller ta bort attributvärden genom att använda ikonerna till höger om varje rad. Du skapar ett nytt attributvärde genom att trycka på plussymbolen. Med pilarna sorterar du dina attributvärden i den ordning du vill att de presenteras.

Ange attributvärdet i textfältet (t.ex om attributet är storlek kan attributvärden vara Small, Medium, Large osv).

Bild 3. Att skapa ett attributvärde

8.4.3 Att tilldela dina artiklar attributen

När du skapat dina attribut och dess värden är det dags att tilldela dina artiklar värdena. Det görs genom att gå in på respektive artikel och välja ett värde. De attribut du skapat finns tillgängliga på artikelkortet.

Vill du göra detta snabbare och mer effektivt kan du utnyttja bulkfunktionen för att ange attributen på dina artiklar. Gå till Sortiment -> Varor och använd bulkfunktionen för att massuppdatera artikelvarianter. Se mer under aktuellt avsnitt.


8.5 Enheter

Skriven av: Helpdesk

Även om många produkter säljs styckvis, går det att ställa in vilka enheter som skall gälla för individuella artiklar. Genom att skapa enheter i listan blir de valbara för på artikelnivå i webbutiken. Det kan vara så att du säljer vissa artiklar per kilo, per hekto, per meter, per förpackning eller kanske per minut.

8.5.1 Översikt

Under Sortiment > Enheter ser du en översikt av alla valbara enheter i webbutiken. Du kan redigera eller ta bort enheter genom att använda ikonerna till höger om varje rad. Du skapar en ny enhet genom att trycka på plussymbolen längst upp i högra hörnet.

8.5.2 Skapa/Redigera enheter

När du skapar/redigerar en enhet kan du göra följande inställningar:

INSTÄLLNINGAR FÖR ENHET
Följande inställningar finns
Namn – Ange enhetens namn (Obligatoriskt).
Decimaler – Ange antal decimaler som ska kunna anges på artikelnivå.
Tag – Ange en eventuell Tag för enheten. Måste anges unikt och används främst vid integrationer till exempelvis affärssystem.
 

8.6 Fabrikat

Skriven av: Helpdesk

Webbutikens sortiment kan knytas till olika fabrikat. Fabrikaten kan få egna informationssidor och länkas till från varorna i webbutiken och från kategoriträdet till vänster om man önskar detta. En fabrikatssida är en sida med mer ingående information om varje fabrikat som listar alla varor som är knutna till det aktuella fabrikatet. Inne på produktsidan kommer även fabrikatets logotyp att visas länkad till fabrikatsidan.

Bild 1. En fabrikatsida i en webbutik.

8.6.1 Översikt

Under Sortiment -> Fabrikat ser du en översikt av alla fabrikat i webbutiken. Från den här översikten kan du Ta bort och Redigera individuella fabrikat genom att trycka på symbolerna till höger om varje fabrikat. Du lägger till ett nytt fabrikat genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger. Det går även att se en översikt av de varor som är knutna till ett fabrikat genom att trycka på ikonen för lista varor.

Bild 2. Listning av fabrikat i en webbutik.

ÖVERSIKT
Följande kan du göra från listningen
Skapa nytt fabrikat - Gör du genom att klicka på plus-ikonen
Redigera ett befintligt fabrikat - Gör du genom att klicka på redigera-symbolen i form av en penna och ett papper bredvid aktuellt fabrikat.
Radera ett fabrikat - Gör du genom att klicka på papperskorgen bredvid det fabrikat du vill radera.
Lista varor som är knutet till fabrikat - Gör du genom att klicka på ikononen för att lista varor.
Ändra översikten - Om du vill ändra vilka kolumner som listningen består av kan du klicka på ikononen med en skiftnyckel uppe till höger.
 

8.6.2 Skapa och/eller redigera fabrikat

Använd plussymbolen eller redigerasymbolen för att skapa eller redigera ett fabrikat.

Bild 3. Inställningar för ett fabrikat.

På varje fabrikat kan du redigera följande inställningar:

INSTÄLLNINGAR
Följande fält och inställningar finns för ett fabrikat
Namn – Döp fabrikat (Obligatoriskt).
Länk till hemsida – Ange en eventuell länk till en extern hemsida
Utförlig beskrivning – Ange en relevant beskrivning.
Bild - Ladda upp bilder genom att trycka på Bläddra-knappen.
Tag/Identifierare – Ange eventuellt ett ID till fabrikatet (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
 

8.6.2.1 SEO

För varje fabrikat går det att ställa in anpassade sökmotoruppgifter. Följande inställningar kan göras för sökmotorsoptimeringen för varje fabrikat:

SEO FÖR FABRIKAT
Så ställer du in dina SEO-inställningar
Titel - Ange en alternativ titel (standard är att fabrikatets namn blir sidans titel)
Beskrivning - Ange en alternativ beskrivning
Nyckelord - Ange nyckelord för sidan
URL - Ange här om fabrikatssidan skall ha en annan URL än den som automatiskt genereras.
 

8.6.2.2 Extrafält

Du kan även skapa egna extrafält för fabrikaten där ni kan ange egna värden. Se mer i aktuellt avsnitt om extrafält. I exemplet ovan är två extrafält skapade.

8.6.2.3 Koppla dokument till fabrikat

Det går att länka dokument (till exemepl i PDF-format) till fabrikat. Ladda upp dokumenten under Sortiment -> Dokument och bocka sedan för vilket eller vilka dokument som skall länkas till det individuella fabrikatet.

8.6.2.4 Filterinställningar

För att lägga till filterknappar och filterreglage på fabrikatsidan i din webbutik behöver du först ha skapade filter (se separat avsnitt).

Ovan väljer du bland dina skapade filter och klickar på "Lägg till" för att lägga till ett filter på fabrikatet.

"Rensa cache för detta fabrikat" kan användas om du gjort några ändringar i de produkter som finns i fabrikatet eller andra inställningar för att nollställa cachen. Cachen används så att det ska gå snabbare för slutkunden att ladda in fabrikatet och vad som händer när besökaren klickar på filterknapparna. Därför spara cachen om med jämna mellanrum vid den första besökaren varje timme exempelvis. Denna knapp rensar den manuellt.

"Sätt till avancerad" innebär att filtervalet är dolt i butiken till besökaren väljer att visa fler filterval. "Sätt till enkel" innebär att den alltid kommer visas. Du kan även sortera i vilken ordning filtervalen ska visas i butiken genom att trycka på pilsymbolerna.

Sortering på fabrikat innebär att du kan bestämma hur dina besökare ska kunna sortera varorna på fabrikatet. Kryssa i de sorteringsalternativ du vill ge kunden. För respektive sorteringsval finns även möjlighet att ersätta den förutbestämda texten med en egen.


8.7 Dokument

Skriven av: Helpdesk

Det går att komplettera sortimentsinformationen i webbutiken genom att hänvisa till uppladdade dokument. Dokument som laddas upp i webbutiken kan länkas till både varor och fabrikat. Detta görs på respektive vara och fabrikat, se därför aktuella avsnitt för detta.

8.7.1 Översikt

Under Sortiment -> Dokument ser du en översikt av alla uppladdade dokument i webbutiken. Från den här översikten kan du Ta bort och Redigera individuella dokument genom att trycka på symbolerna till höger om varje rad. Du lägger till ett nytt dokument genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Bild 1. Översikt över uppladdade dokument i webbutiken.

ÖVERSIKT
Följande kan du göra från listningen
Ladda upp ett nytt dokument - Gör du genom att klicka på plus-ikonen
Redigera ett befintligt dokument - Gör du genom att klicka på redigera-symbolen i form av en penna och ett papper bredvid aktuellt dokument.
Radera ett dokument - Gör du genom att klicka på papperskorgen bredvid det dokument du vill radera.
Ändra översikten - Om du vill ändra vilka kolumner som listningen består av kan du klicka på ikononen med en skiftnyckel uppe till höger.
 

8.7.2 Ladda upp och/eller redigera dokument

Använd plussymbolen eller redigerasymbolen för att skapa eller redigera ett dokument.

Bild 2. Uppladdning av dokument.

På varje dokument kan du redigera följande inställningar:

LADDA UPP DOKUMENT
Förklaring av dokumentuppladdning
Ladda upp nytt dokument – Tryck på bläddra-knappen för att ladda upp ett dokument från din dator.
Namn – Döp dokumentet (Obligatoriskt).
Utförlig beskrivning – Ange en eventuell dokumentsbeskrivning. Detta görs för din egen skull främst.
Tag/Identifierare – Ange eventuellt ett ID till dokumentet (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system). Måste vara unikt.
Lås - Lås dokumentet för att dölja det för kunder utan tilldelad nyckel. Se mer i aktuellt avsnitt.
Antilås – Antiås dokumentet för att dölja det för kunder med tilldelad nyckel.
 

8.7.3 Koppla dokument till varor/fabrikat

Det går att länka dokument (i PDF-format) till varor/fabrikat. När dokumenten laddats upp under Sortiment -> Dokument. Gå in på fabrikatet/varan och välj vilket eller vilka dokument som skall länkas till det individuella fabrikatet/produkten.

8.7.3.1 Koppla dokument till en enskild vara

Att koppla ett dokument på varan:

Länkade dokument är dokument som visas på produktsidan och som dina besöakre kan ladda ner. Du kan koppla dokument genom att klicka på Lägg till fler länkade dokument nere till vänster. Ett fönster kommer då att öppnas där du kan söka och välja mellan befintliga dokument. Klicka sedan på Välj så kopplas dokumentet. Om det dokument du vill visa inte finns i listan kan du ladda upp ett nytt dokument genom att trycka på plus-ikonen och ladda upp det.

8.7.3.2 Koppla dokument till flera varor samtidigt

Du kan också direkt i varulistningen (Sortiment -> Varor) markera de varor du vill koppla samma dokument till och sedan klicka på Utför på markerade och sedan Länka in dokument.

Bild 3. Bulkfunktion i varulistningen.

Bild 4. Länka in flera dokument på flera varor samtidigt.


8.8 Symboler

Skriven av: Helpdesk

Det går att komplettera sortimentsinformationen i webbutiken genom att hänvisa till uppladdade symboler. Symboler som laddas upp i webbutiken kan länkas till varor. Symboler kan exempelvis vara viktiga märkningar dina produkter har, tvättråd, certifieringar, passform mm.

8.8.1 Översikt

Under Sortiment -> Symboler ser du en översikt av alla uppladdade symbloer i webbutiken. Från den här översikten kan du Ta bort och Redigera individuella symbloerna genom att trycka på symbolerna till höger om varje rad. Du lägger till en ny symbol genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Bild 1. Översikt över symboler i en webbutik.

ÖVERSIKT
Följande kan du göra från listningen
Skapa ny symbol - Gör du genom att klicka på plus-ikonen
Redigera en befintlig symbol - Gör du genom att klicka på redigera-symbolen i form av en penna och ett papper bredvid aktuell symbol.
Radera en symbol - Gör du genom att klicka på papperskorgen bredvid den symbol du vill radera.
Ändra översikten - Om du vill ändra vilka kolumner som listningen består av kan du klicka på ikononen med en skiftnyckel uppe till höger.
 

8.8.2 Ladda upp och/eller redigera en symbol

Använd plussymbolen eller redigerasymbolen för att skapa eller redigera en symbol.

Bild 2. Uppladdning av symbol.

För varje symbol kan du redigera följande inställningar:

INSTÄLLNINGAR FÖR SYMBOLER
Uppladdning av symbol
Bild – Tryck på bläddra-knappen för att ladda upp en bild från din dator.
Namn – Döp symbolen (Obligatoriskt).
Kortfattad beskrivning – Ange en kortfattad beskrivning av symbolen.
Utförlig beskrivning – Ange en eventuell symbolbeskrivning.
Länk – Ange eventuell extern länk.
Tag/Identifierare – Ange eventuellt ett ID till dokumentet (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
 

8.8.3 Koppla symboler till varor

Det går att länka symboler till varor. När en symbol laddats upp under Sortiment -> Symboler. Gå in på varan och välj vilken eller vilka symboler som skall länkas till den individuella varan. Symbolerna kommer då att visas på produktsidan.

Symboler används om du vill ha symbolmärkning på dina produkter. Symbolen visas normalt på din produktsida. Klicka på Lägg till symboler till varan nere till vänster. Då kommer ett fönster att öppnas där du väljer mellan redan uppladdade symboler i din webbutik. Klicka på välj bredvis en symbol i listan för att koppla den till varan. Du kan också skapa en ny symbol genom att i fönstret där du väljer symbol klicka på Lägg till. Ladda upp din nya symbol, ge den ett namn och klicka sedan på Lägg till och välj denna. Tänk på att symbolbilden som du laddar upp inte kommer att skalas om så välj en lämplig storlek på bilden innan du laddar upp. Klicka på Välj.

När du lagt till din symbol kan du ange en länk och tooltip för denna i listan. Länken är ditt du vill länka symbolen som visas på din produktsida (anges med hella länken inklusive http). Tooltip är den text som visas när du för musen ovanför symbolen.


8.9 Produktinformationsfält

Skriven av: Helpdesk

Produktinformationsfält används för att din kund ska kunna specificera vissa saker på de produkter som beställs. Om du exempelvis säljer en produkt som tillverkas på beställning, där du trycker en text på produkten, som kunden själv bestämmer, så kan du använda produktinformationsfält för detta.

Du kan skapa flera olika typer av produktinformationsfält för olika ändamål och olika produkter. Skapa produktinformationsfälten först och gå sedan till "Sortiment" - "Varor" - "Redigera vara" för att bestämma vilken eller vilka produktinformationsfält som kunden ska ha möjlighet att fylla i på just den specifika varan.

Bild 1. Exempel på produktinformationsfält i butiken på produktsidan som kunden uppmanas fylla i.

8.9.1 Översikt

Under Sortiment > Produktinformationsfält visas en översikt av alla tillgängliga produktinformationsfält i webbutiken. Härifrån kan du ta bort eller redigera produktinformationsfält i din webbutik genom att trycka på symbolerna till höger. Du lägger till ett nytt produktinformationsfält genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Bild 2. Produktinformationsfält i en webbutik.

8.9.2 Skapa/redigera produktinformationsfält

Bild 3. Att skapa eller redigera ett produktinformationsfält.

När du skapar/redigerar ett produktinformationsfält kan du göra följande inställningar:

SKAPA PRODUKTINFORMATIONSFÄLT
Såhär skapas produktinformationsfälten
Typ – Välj vilken typ av informationsfält som skall visas.
- Beskrivande text: En beskrivande text som du skriver åt besökaren
- Ifyllbart textfält: Ett fält för textinmatning
- E-post: Ett fält för e-postinmatning
- Checkbox: En kryssruta (ja/nej)
- Ifyllbart nummerfält: Ett fält för numerisk inmatning
- Ifyllbar textarea: Ett större fält för fritextinmatning
- Valbar rullist: En rullist med ett eller flera alternativ. Vid val av detta alternativ visas ett fält för att mata in alternativen för rullistan efter att produktinformationsfältet sparats. Kan ses i bilden ovan där tre värden är skapade för rullisten. Du lägger till värden genom att trycka på plus-ikonen, redigerar ett redan inlagt värde med redigera-ikonen, tar bort ett värde med papperskorgen och sorterar i vilken ordning värdena ska komma i rullisten med pilarna. 
Tag - Ange eventuellt ett ID till produktinformationsfältet (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
Rubrik - Den text kunden ser ute i butiken på produktsidan framför fältet.
 

8.9.3 Knyt produktinformationsfält till varor

Produktinformationsfält knyts till individuella varor under fliken för Kopplingar på varukortet för den vara du vill lägga till produktinformationsfält på. Lägg till relevanta produktinformationsfält genom att trycka på Lägg till fler produktinformationsfält.

 

 

Ett produktinformationsfält motsvarar fält som din kund behöver fylla i på produktsidan i samband med köp av en viss produkt. Detta kan exempelvis användas om kunden behöver ange en text/beskrivning och din produkt sedan tillverkas enligt denna. Du skapar dina produktinformationsfält globalt under Sortiment -> Produktinformationsfält.

 

För att koppla ett produktinformationsfält, klicka på Lägg till fler produktinformationsfält så kommer ett fönster upp där du väljer mellan dina befintliga produktinformationsfält.

 

 

Kryssa i om det ska vara obligatoriskt eller inte att ange något i fältet för kunden vid köp av varan.

 

 

Ovan i exemplet är tre stycken olika fält valda, vilka kommer att synas på produktsidan för varan. Du kan sortera i vilken ordning de ska komma med pilknapparna eller ta bort dem med papperskorgs-ikonen.

 


8.10 Filter

Skriven av: Helpdesk

Med hjälp av filterfunktionen kan besökare i webbutiken söka fram relevanta produkter genom att filtrera innehållet i en viss varugrupp eller en viss fabrikatsida på diverse variabler. Filtreringsfunktionen är framförallt användbar i webbutiker med stort sortiment, eller som riktar sig till kunder med olika produkter för olika behov. Det går filtrera innehållet i en varugrupp/ett fabrikat på bland annat pris, vikt, volym, kampanjvaror, fabrikat, lagersaldo, lagerstatus, lagerprofil, antal beställda, nya varor, eller något av sortimentets attribut. Det finns ingen begränsning för hur många filter som kan knytas till en varugrupp. Du kan också ha helt olika filter för olika varugrupper.

Bild 1. Exempel på filter i en webbutiks varugruppssida.

8.10.1 Översikt

Under Sortiment -> Filter ser du en översikt av alla filter i webbutiken. Du kan redigera eller ta bort filter genom att använda ikonerna till höger om varje rad. Du skapar ett nytt filter genom att trycka på plussymbolen längst upp i högra hörnet. Filter är det som sedan placeras ut på dina varugrupper och fabrikat.

Bild 2. Skapade filter i en webbutik.

Rena filtercache – För att filtret ska fungera så snabbt som möjligt lagras vissa sortimentsdata efter att besökare använt filtret. Data rensas automatiskt varje timma, men för att rensa data manuellt går det bra att trycka på knappen Rensa filtercache. Du ska använda denna knapp om du gjort förändringar på dina varor, artiklar eller dina filterinställningar. Uppdateringarna kommer såklart att slå igenom automatiskt själva efter ett tag, men vill du att resultatet ute i butiken ska visas korrekt direkt, eller om du vill kontrollera att det stämmer, använd knappen för att rensa de cache:ade värdena.

8.10.2 Skapa/redigera filter

Bild 3. Att skapa eller redigera ett filter.

När du skapar/redigerar ett filter kan du göra följande inställningar:

SKAPA/REDIGERA FILTER
Inställningar för ett filter
Välj ett namn på ditt filter – Döp ditt filter. Namnet som anges här visas för besökare i webbutiken.
Kommentarer – Skriv en eventuell förklarande text för filtret. Kommentaren som skrivs här visas för besökare som trycker på informationsknappen bredvid filternamnet i webbutiken.
Bild – Tryck på bläddra-knappen för att ladda upp en bild från din dator som visas på filterraden i webbutiken.
Enhet – Ange eventuell enhet för filtret. Enheten visas på filterraden i webbutiken.
Typ av filter - Det finns fyra olika typer av filter beroende på vad och filtret ska fungera (se nedan).
 

8.10.2.1 Värden från fältet

Bild 4. Typ: Värden från fältet

Filtret Värden från fältgenererar värden från det valda fältet och visar dessa som alternativ i filtret som knappar. En knapp per unikt värde. För den här typen av filter görs följande inställningar:

VÄRDEN FRÅN FILTRET
Inställningar
Välj fält – Väl fältet för filtrering i rullistan. Det vill säga det fält du vill ska skapa knappar i webbutiken.
Sorteringsordning – Välj hur filteralternativens skall ordnas i rullistan.
 

8.10.2.2 Inställbara filterattribut

Bild 5. Typ: Inställbara filterattribut

Filtret Inställbara filterattribut är kan ställas in för de attribut som angivits för webbutikens sortiment. Inställningarna för det här filtret görs i tre steg.

INSTÄLLBARA FILTERATTRIBUT
Inställningar
Steg 1:
Skapa ett eller flera attribut i din webbutik under 
Sortiment > Attribut och knyt en eller flera varor till attributet.
Steg 2:
Välj filterattribut i rullistan på filtret.
Steg 3:
Gå in på en vara och tryck på fliken Filterattribut. Klicka sedan i vilka attribut som ska vara gällande för den här varan (Om attributet är storlek, klicka för de alternativ som gäller för varan). Dock vill du i fallet av storlek istället använda filtertypen "värden från fältet" eftersom de automatiskt kommer hålla sig uppdaterade när storlekar försvinner eller tillkommer. "Inställbara filterattribut" rekommenderas om du har flera värden som passar in på en vara, men du inte har dessa representerade som attribut på artiklarna. Som exempel kanske du vill skapa ett filter som rekommenderar presenter för olika personer. Låt säga att en chokladask passar både farmor och mormor, medan en "Grattis mormor"-tårta bara passar mormor. Då har du flera värden i det ena fallet som stämmer in på en vara, och då passar det bra att använda just filterattribut som ger möjligheten att ange flera värden per vara.
 

8.10.2.3 Numeriskt min/max-fält

Bild 7. Typ: Numeriskt min/max-fält

Filtret Numersikt min/max-fält skapar en Slide eller dragreglage med värden från det valda fältet. Besökare kommer att han möjlighet att dra reglaget för att filtrera ut relevanta värden. Observera att denna filtertyp endast fungerar i fält med numeriska värden. Välj vilket fält som skall regleras i rullistan.

8.10.2.4 Numeriskt, förutbestämda ranges (intervaller)

Bild 8. Typ: Numeriskt, förutbestämda ranges (intervaller)

Med filtret Numeriskt, förbestämda ranges går det att skapa upp till sexton (16) manuella intervaller för filtrering. Denna typ av filter använder du när du vill kategorisera olika intervaller med värden, exempelvis dela upp dina produkter i billiga, dyra och exklusiva baserat på priset, eller skapa knappar baserat på aktuellt lagersaldo, Finns ej i lager, beställningsvaraFå i lager, I lager.

För detta filter går det att göra följande inställningar:

NUMERISKT, FÖRUTBESTÄMDA RANGES (INTERVALLER)
Inställningar
Välj fält - Väl fältet för filtrering i rullistan. Till exempel pris eller lagersaldo enligt exemplet ovan.
Minsta värde – Ange intervallens lägsta värde
Högsta värde – Ange intervallens högsta värde
Text på knapp – Ange den text som skall visas på filterknappen för besökaren i webbutiken.
 

8.10.3 Knyt filter till varugrupp/fabrikat

För att filter skall visas i webbutiken måste de knytas till en eller flera varugrupper. Gå in på den aktuella varugruppen/fabrikatet för att lägga till önskade filter. På varugruppen/fabrikatet går du till fliken Filter för att se en översikt över de filter som gäller för varugruppen.

Bild 9. Filterinställningar på varugrupp eller fabrikat.

Här går det att göra följande inställningar:

8.10.3.1 Lägg till/ ta bort filter

Välj ett filter i rullistan och tryck på knappen Lägg till för att lägga till ett filter på varugruppen.

Tryck på knappen Ta bort på filterraden för att ta bort ett filter.

8.10.3.2 Administrera filter

ADMINISTRERA FILTER
Inställningar
Sortering - Använd pilsymbolerna för att sortera filterordningen för varugruppen.
Sätt till avancerad/enkel – Genom att sätta ett filter till avancerad så göms filtret från översikten i varugruppen. Avancerade filter visas när besökaren trycker på knappen Visa fler egenskaper och dölj åter om besökaren trycker på Dölj egenskaper.
Rensa cache för denna varugrupp - För att filtret ska fungera så snabbt som möjligt lagras vissa sortimentsdata efter att besökare använt filtret. Data rensas automatiskt varje timma, men för att rensa data manuellt går det bra att trycka på knappen Rensa cache för denna varugrupp.
 

8.11 Fil-artiklar

Skriven av: Helpdesk

Det går att sälja elektroniska artiklar (multimedia/mjukvara etc) i webbutiken. Dessa elektroniska varor laddas upp i webbutiken som så kallade fil-artiklar och knyts till till sortimentet på artikelnivå. I samband med genomfört köp får kunden tillgång till filen antingen genom att ladda ner den direkt från orderbekräftelsen och/eller som en länk i ett mejl från webbutiken, för att laddas ner på kundens "Mina sidor" i webbutiken.

8.11.1 Översikt

Under Sortiment > Fil-artiklar ser du en översikt av alla uppladdade filer i webbutiken. Från den här översikten kan du Ta bort och Redigera individuella dokument genom att trycka på symbolerna till höger om varje rad. Du lägger till ett nytt dokument genom att trycka på plussymbolen längst upp till höger.

Du kan även ladda ner filen direkt från administrationen genom att trycka på filartikelsymbolen.

Bild 1. Översikt över filartiklar i en webbutik.

8.11.2 Ladda upp och/eller redigera fil-artikel

Bild 2. Skapa en ny filartikel.

Inställningar
När du laddar upp eller redigerar en befintlig fil-artikel kan du göra följande inställningar:
Nytt dokument/fil – Ladda upp en fil från din dator genom att klicka på bläddra-knappen. Tryck på skicka-knappen när du valt filen för att ladda upp den till webbutiken.
Filnamn – Detta fält fylls i automatiskt när du laddat upp filen genom att trycka på Skicka-knappen ovan.
Fildatum - Detta fält fylls i automatiskt när du laddat upp filen genom att trycka på Skicka-knappen ovan.
Filstorlek - Detta fält fylls i automatiskt när du laddat upp filen genom att trycka på Skicka-knappen ovan.
MIME-typ - Detta fält fylls i automatiskt när du laddat upp filen genom att trycka på Skicka-knappen ovan.
Antal tillåtna nerladdningar per köp – Ange en gräns för hur många gånger kunden ska ha möjlighet att ladda ner filen. Lämna fältet blankt om du ej vill sätta någon gräns.
Skicka filen som mail vid köp – Klicka i för att skicka filen som en bilaga till orderbekräftelsen vid köp (OBS! Gäller endast vid filer under 1MB i storlek).
Tillåt nedladdning innan betalning –Klicka i för att tillåta nedladdning direkt efter att order läggs.
Denna inställningen MÅSTE vara ikryssad vid användning av kassa utan inloggning. Annars kommer kunderna inte ha tillgång till filen. Rutan måste också vara ikryssad om kunden skall få filen som en bilagda på mail i samband med orderbekräftelsen.
 

8.11.3 Koppla fil-artiklar till varor/fabrikat

För att göra en fil-artikel köpbar i webbutiken måste den kopplas till en artikel. Detta görs på artikelkortet under fliken Inställningar och Egenskaper. Välj den aktuella filartikeln i rullistan Kopplad till fil-artikel.

Kopplad fil-artikel används i de fall du vill att en fil ska skickas till kunden som beställer eller bli nerladdningsbar av densamma. Fil-artiklarna skapas under Sortiment -> Fil-artiklar om du har funktionen i din webbutik.

8.11.4 Köp av fil-artiklar

Där finns två alternativa sätt för kunden att så tillgång till fil-artikeln efter köp. Dessa beror på huruvida alternativet Tillåt nerladdning innan betalning är ikryssad på fil-artikeln eller ej (se ovan).

8.11.4.1 Alternativ 1: Tillåt nerladdning innan betalning

I samband med orderbekräftelsen visas ikonen för filartikeln i orderbekräftelsen. Kunden trycker då på ikonen för att ladda ner filen.

Om inställningen Skicka filen som mail vid köp är aktiverad kommer kunden också att få filen bifogad till sin mail. Observera att detta endast gäller filer mindre än 1MB i storlek.


8.11.4.2 Alternativ 2:Tillåt inte nerladdning innan betalning

I samband med orderbekräftelsen visas ikonen för fil-artikeln i orderbekräftelsen men är ej klickbar. Först när orderns betalstatus är satt till Betald kan kunden gå in visa sin kundprofil, och klicka på den aktuella ordern för att se fil-artikel ikonen och ladda ner den.

Orderbekräftelse:

Kundprofil:

Betald order:


8.12 Artikelserier

Skriven av: Helpdesk

En artikelserie innebär att en artikel som kan köpas i webbutiken är kopplad till en serie artiklar och därmed utgör en så kallad orderserie. Artikelserier används med fördel då man i webbutiken önskar sälja flera varor med oregelbundna intervaller och/eller under en tidsbegränsad period.

8.12.1 Översikt

Under Sortiment > Artikelserier ser du en översikt av alla artikelserier i webbutiken. Du kan redigera eller ta bort artikelserier genom att använda ikonerna till höger om varje rad. Du skapar ett nytt filter genom att trycka på plussymbolen längst upp i högra hörnet.

Bild 1. Översikt över artikelserier i en webbutik.

8.12.2 Skapa/ Redigera artikelserie

En artikelserie består av en eller flera artiklar knutna till en gemensam serie.

Bild 2. Inställningar för artikelserie.

Inställningar
När du skapar/ redigerar en artikelserie kan du göra följande inställningar:
Namn - Döp artikelserien.
Tag - Ange eventuellt ett ID till artikelserien (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
Rabatt - Rabatten syftar till en procentbaserad rabatt på samtliga ordrar i serien (kan vara tom).
Får avslutas efter steg - Välj om kunden skall kunna säga upp artikelserien först efter ett visst antal order.
Får avslutas efter steg - Välj om kunden skall kunna säga upp artikelserien före ett visst antal order.
 

8.12.2.1 Lägg till artiklar i artikelserien

För att skapa en artikelserie måste du först skapa de artiklar som skall ingå i serien. Dessa är helt vanliga artiklar som även kan säljas separat i butiken. Vill du inte exponera varorna i butiken kan du välja Visning Gömd.

Bild 3. Lägg till artiklar i artikelserien.

Tryck på plustecknet för att lägga till en artikel i serien. Välj sedan aktuell artikel genom at klicka på knappen Välj artikel. Ange sedan hur många dagar efter den föregående försändelsen som nästa nästa order ska skapas (Ange t.ex 2 dagar för att nästa order skall skapas två dagar efter att föregående order godkänts).

8.12.2.2 Sortera artiklar

Du kan redigera, ta bort och/eller sortera artiklarna i serien genom att använda symbolerna vid varje rad.

8.12.3 Lägg till artikelserier i webbutikens sortiment

För att kunder ska kunna köpa en artikelserie måste du lägga till en vara med Varutyp Serieorder. Efter att du sparat varan en gång kommer du kunna välja vilken artikelserie varan ska knytas till. Kom ihåg att en vara knuten till en serieorder måste fyllas i precis som vilken vara som helst i webbutiken. Dvs alla de fält som är obligatoriska för varor och artiklar är även obligatoriska för artiklar knutna till artikelserier.

Varutypen styr vilken typ av vara du säljer och du väljer varutyp när du redigerar en vara. Du kan välja mellan standard, prenumeration, serieorder, presentkort, fast pris och presentkort, valfritt pris. I detta fall ska du välja serieorder.

Om din vara är av varutypen serieorder så kommer du att få ställa in vilken artikelserie det är du säljer på artikelkortet. Det innebär att när artikeln köps så kommer den att trigga den valda artikelserien för kommande order. Artikelserierna skapas under Sortiment -> Artikelserier. Se separat avsnitt i manualen.

8.12.4 Köp av artikelserier

När du gjort detta har du en aktiv artikelserie i din webbutik som kunder kan lägga i sin kundvagn och köpa. När en kund köpt en artikelserie skapas en order i din webbutik, precis som vid köp av en vanlig artikel. Det skapas också en serieorder som visar översikten för individuella kunders serieordrar. Här går det att ändra utskicksfrekvens, betalsätt osv för kunders individuella serie. Det går också att komma åt denna information från kundens kundkort (Kundregister -> Kunder). För mer infomration om orderhantering för seieorder, se avsnitt 10.3 i manualen.


8.13 Import - Export

Skriven av: Helpdesk

 

Uppdelningen mellan varugrupper, varor och artiklar brukar väcka en del frågor. Innan du går vidare och skapar ditt sortiment, vill vi ge följande förtydligande kring begreppen.

Varugrupp - motsvarar en grupp varor eller en kategori. Dessa syns normalt i produktträdet och är såsom dina besökare navigerar sig för att hitta till rätt vara. I varugrupp kan till exempel vara "Kläder", "Herrkläder", "Damkläder", "Sladdar", "Lampor", "Bord" osv.

Vara - En vara är en av dina produkter du säljer. En vara har alltid en egen sida i webbutiken, dvs en produktsida där den presenteras med bilder, beskrivning och annan information.

Artikel - En vara ovan består alltid av minst en artikel. En artikel i detta fall kan även kallas variant. Normalt består en vara av en artikel, men finns en vara i olika varianter, till exempel olika storlekar eller färger består en vara av flera artiklar. På artikelnivå ligger information som pris, benämning och lagersaldo. Det är alltså alltid en artikel som kunden köper. Artikeln delar varuinformation med övriga artiklar om flera artiklar/varianter finns.

Introduktion

Import-Exportfunktionen gör det möjligt att redigera ett stort antal varor eller artiklar på en gång. Funktionen är användbar om man till exempel vill uppdatera priser på ett stort antal artiklar, eller om man får en fil med varor från en leverantör. Import-Exportfunktionen hitta man under Sortiment -> Import-Export.

Import-exportfunktionen fungerar så att man i ett CSV-dokument (du kan använda Excel för att spara i detta format) har olika kolumner som motsvarar de olika informationsfälten i webbutiken. Till exempel artikelnummer, pris, antal artiklar i lager, varubeskrivningar och så vidare.

Exempel på fil i CSV-format:

Bild 1. FIl i csv-format.

8.13.1 Importprofiler

Börja med att gå in under fliken Skapa profil för att skapa en ny importprofil. Du kan skapa en helt ny importprofil, eller utgå ifrån en profil som redan är skapad. Om du väljer att utgå från en importprofil markeras fälten i orginal-profilen med grönt (se bild).

Bild 2. Skapa ny profil.

Inställningar
Här ställer du in vilka dokumentinställningar som ska gälla för en viss importprofil.
Namn på profil - Döp din importprofil
Hämta värden från en befintlig importprofil - Välj i rullitan om du vill utgå från inställningarna i en av de redan skapade importprofilerna
Filen innehåller rubriker - Kryssa i om din CSV-fil innehåller rubriker för varje kolumn.
Ignorera rader som innehåller fel - Kryssa i för att importfunktionen skall ignorera felaktiga rader som annars hindrar importen för att fullföljas.
Teckenkodning - Välj CSV-filens teckenkodning.
Filseparator - Välj CSV-filens teckenseparator.
Texseparator - Välj CSV-filens texseparator.
 

8.13.1.1 Matcha fält

När du anpassat filens inställningar väljer du vilka kolumner i filen som ska matchas mot vilka informationsfält i webbutiken. Du behöver inte matcha alla informationsfälten, men för att det ska gå att göra en felfri import eller export måste åtminstone Artikelnummer matchas. Varukod måste också användas om du har flera varor och/eller artiklar med samma namn varunamn - annars kommer det att skapas nya varor för varje rad i filen.

För de flesta importer eller exporter går det att använda sig utav de standardprofiler som redan finns i systemet. Men du kan också skapa och spara egna importprofiler. Det finns ingen begränsning av hur många importprofiler du kan skapa.

Tänk på att det endast är information som finns i matchade fält och kolumner som kommer att följa med i en import eller export. Det är också viktigt att man inte matchar kolumner mot mer än ett informationsfält eller vice versa.

8.13.1.2 Översikt

Under Sortiment -> Import-export -> Importprofiler visas en lista på alla importprofiler i webbutiken. Du kan radera de importprofiler du själv skapat i webbutiken genom att trycka på papperskorgen till höger om importprofilen. Enbart profiler som du skapat själv är möjliga att radera. Se föregående stycke för att skapa en ny importprofil.

Bild 3. Importprofiler i en webbutik.

8.13.2 Export

Det går att exportera hela eller delar av ditt sortiment. För att exportera hela sortimentet går du in på fliken Export. Här väljer du första vilken utav dina profiler du vill använda för exporten, och trycker sen på Exportera som CSV-fil för att generera en exportfil. När du sparat filen på datorn kan du gå in och göra dina ändringar.

En lista visas med de valda inställningarna för den valda importprofilen, samt en listning på vilka kolumner som är matchade till respektive fält i webbutiken.

Om du bara vill exportera delar av ditt sortiment kan du gå in på din varuöversikt (Sortiment -> Varor) och markera de varor du vill exportera. Tryck sedan på Utför på markerade och Export. Välj den aktuella profilen och trycker sedan på knappen Export längst ner på sidan. Du kan göra samma från artikellistningen (Sortiment -> Artiklar).

8.13.3 Import

När du vill importera en fil för att uppdatera ditt sortiment går du in på Sortiment Import-Export och fliken Import. Du kan välja att antingen göra en amnuell import, eller att utgå från en importprofilen du tidigare skapat.

Bild 4. Import steg 1.

Använd samma profil som du använt dig av för en eventuell export.
Manuell import
Ställ in följande inställningar för en manuell import
Filen innehåller rubriker - Kryssa i om din CSV-fil innehåller rubriker för varje kolumn.
Ignorera rader som innehåller fel - Kryssa i för att importfunktionen skall ignorera felaktiga rader som annars hindrar importen för att fullföljas.
Teckenkodning - Välj CSV-filens teckenkodning.
Filseparator - Välj CSV-filens teckenseparator.
Texseparator - Välj CSV-filens texseparator.
 

Tryck på Bläddra-knappen och välj importfilen från din dator. Ladda upp filen genom att trycka på knappen Import.

Först visas en förhandsgranskning av filen. Om du ser fem kolumner med fem rader utan felaktigheter så betyder det att importinställningarna är riktiga. Ser förhandsgranskningen felaktig ut beror det på att filens format och importprofilens inställningar skiljer sig åt. Kontrollera i så fall att du sparat filen i rätt format och att alla inställningarna är korrekta på din importprofil.

Bild 5. Import steg 2.

I nästa steg ser du en överblick över matchningen mellan kolumnerna i din fil och webbutikens informationsfält. Dubbelkolla så att alla matchningar stämmer. Om du gör några ändringar och vill spara dessa till en ny importprofil går det att namnge importprofilen i fältet längst ner, då sparas denna som en ny importprofil. När du gjort alla eventuella ändringar trycker du på knappen Importera.

OBS! Du kan inte ångra en gjord import. Är du inte helt säker på vad du gör, ta hjälp av oss eller undvik att göra importen på egen hand. Vi kan också återställa backup mot debitering. Använd i första hand de inbyggda bulkuppdateringsfunktionerna i systemet.

Bild 6. Import steg 3.

Efter utförd import visas en summering över antal nya och uppdaterade artiklar, varor och kategorier.

Bild 7. Import klar.

Om du importerat varor som inte har någon varugrupp kommer de läggas i den dolda varugruppen trashcan. Och du kan därefter redigera dem som vilka varor som helst i ditt sortiment.

8.13.4 Bra att veta

Läs igenom följande information.

KRAV
Följande krav finns vid import
Artikelnummer (Artnr) måste vara unikt.
Varukod måste vara unik. I de allra flesta fall kan man sätta detta fält till samma som Varunamn. Enda gången du inte kan det är om du har flera varor med samma namn. Det finns inget krav att använda varukod förutom i undantagsfall enligt ovan.
Varugrupper måste vara unika.
 
BRA ATT VETA
Följande är bra att veta när du gör en import
Har du inga angivna varugrupper i din importfil läggs dina artiklar som standard i den gömda varugruppen Trashcan.
Det går inte att tömma varugrupper.
Det går inte att döpa om varugrupp.
En import-rad med både Huvudvarugrupp och Undergrupp gör att Huvudgruppen är förälder till Undergruppen och varan lägger sig i Undergruppen.
Det går inte att flytta en artikel till en annan vara.
Det går inte att direkt ångra en gjord import.
 

8.14 Bildimport / Bildexport - PicSync

Skriven av: Helpdesk

Med bildimport via PicSync kan du importera bilder från en katalog på din dator till dina varor eller artiklar i din webbutik. Programmet matchar filnamn på dina bilder mot artikelnummer i webbutiken. Filnamnen på bilderna måste (förutom dess filändelse) vara identiska med artikelnumret för att programmet ska kunna importera rätt bild. T.ex om du har artikelnummer 100bXb56 måste bildens filnamn vara 100bXb56.jpg, 100bXb56.bmp, 100bXb56.png eller liknande. Det går bra att ha andra filtyper än bilder i den katalog du importerar bilder från. Filer som inte är bilder kommer ignoreras av systemet.

Med funktionen kan du även exportera, ladda ner, dina produktbilder direkt till din dator.

8.14.1 Importera bilder

Gå till Sortiment -> Bildimport för att öppna PicSync (det program som används för bildimporten). Tryck på länken Starta PicSync.

Bild 1. Starta PicSync.

Tänk på att du måste ha Java installerat på din dator för att programmet ska fungera.

8.14.2 Inställnignar för bildimport / bildexport

Bild 2. Såhär ser PicSync ut.

Sökväg till bildkatalogInställningar - Tryck på Bläddra-knappen och välj den katalog där du lagrat dina bilder.

8.14.3 Tre typer av bildimport

Det går att göra tre olika typer av bildimporter till webbutiken. Välj viken bildimport som ska genomföras genom att välja läge i rullistan.

8.14.3.1 Ladda upp som produktbilder

Det här läget importerar bilder som varubilder på den vara med artikelnummer som motsvarar bildens namn.

Bild 3. Visar huvudvarubilden markerad.

Tänk på att en vara kan innehålla flera artiklar med unika artikelnummer. Om flera bilder knyts till samma vara kommer de att skriva över varandra och bara en bild kommer att laddas upp.

8.14.3.2 Ladda upp som produktvy

Med det här läget går det att importera flera bilder till en vara (Varubild 1, 2, 3, 4 osv.).

Bild 4. Visar samtliga fyra varubilder markerade.

Detta kräver utöver att bildfilerna är döpta till artikelnumret hos en artikel på varan även ett suffix som överensstämmer med de taggarna för de bildvyer som finns i webbutiken. Alltså bör bilderna vara döpta till [artikelnummer]_DEFAULT (alt. [artikelnummer]_1), [artikelnummer]_2, [artikelnummer]_3, [artikelnummer]_4 osv. En översikt av webbutiken bildvyer kan ses under Sidor -> Bildinställningar -> Bildvyer (se bild). Om du inte kommer åt dessa eller vet med dig att du fått specifika modifieringar (t ex för visning av fler än 4 st varubilder på din produktisda), så kan du utgå från att värdena är desamma i din webbutik. Ta annars kontakt med oss så berättar vi vilka taggar bildvyerna har i din webbutik.

Bild 5. Bildvyer i en webbutik.

Tänk på att om bilderna söps efter flera artiklar på en och samma vara kommer dessa att skrivas över istället för att läggas upp som flera bilder för samma vara. Var därför noggrann med bildfilernas suffix.

8.14.3.3 Ladda upp som artikelbilder

Med det här läget går det att importera bilder till knutna till de artiklar som motsvarar bildens namn. Det vill säga bilden med namnet [ARTIKELNUMMER X] kommer att hamna som artikelbild för artikeln med samma nummer.

Bild 6. Visar en artikel på varan där artikelbilden är den lilla grå bilden efter artikelnumret.

8.14.4 Överför bilder till butiken

Tryck på knappen Överför bilder för att starta bildimporten.

I fönstret Bildlog ser du status över vilka filer som importerats eller inte importerats och varför.

8.14.5 Ladda ner bilder

1) Välj vilken mapp dina bilder ska hamna i genom att välja denna under "Sökväg för bildkatalog".

2) För att ladda ner bilderna från webbutiken till din dator, välj "Ladda ned bilder" under "Läge".

3) Klicka sedan på "Överför bilder".

4) I fönstret Bildlog ser du status över vilka filer som exporterats eller inte exporterats och varför.


8.15 Avancerat - Inställnignar

Skriven av: Helpdesk

Under sortimentsinställnignar görs avancerade inställnignar som påverkar webbutikens sortiment.

Uppdelning
Sortimentsinställnignarna är uppdelade i följande kategorier:
Generella inställningar - Inställnignar för artikelkort
Förstasidan - Påverkar webbutikens förstasida
Sortering - Påverkar sortiemntets visning i webbutiken
Nyheter och kampanjer - Påverkar visningen av Nya Varor och Kampanjvaror i webbutiken och/eller skapa kampajer i webbutiken.
Prislistor - Gör inställningar och skapa butikens prislistor
Lagerhantering - Gör inställnignar för sortimentets lagerhantering.
Prenumerationer - Ställ in eventuella prenumerationer i webbutiken.
Rabattkategorier - Gör eventuella inställnignar för rabattkategorier i webbutiken.
Presentkort - Påverkar presentkortshanteringen i webbutiken.
Utskriftslänk på produktsidan - Påverkar utskriftsmöjligheten i webbutiken.
Artikelbilder - Påverkar visningen av artikelbilder i webbutiken.
 

Bild 1. Sortimentinställningarna i sin helhet.

8.15.1 Generella inställnignar

De generella inställningarna påverkar artikelkortet i webbutiken.

Bild 2. Generella inställningar.

Inställningar
Följande inställnignar kan göras för artikelkortet i webbutiken:
Använd artikelvariantfält - Markera för att aktivera ett artikelvariantfält på artikelvisningen. Artikelvarianfältet kan användas för att visa artikelvarianter på en vara fast att vara endast består av en artikel.
Med detta namn i butiken - Ange namn för artikelvariantfältet.
Förvald enhet - Välj förvald enhet för nya artiklar.
Tillåt mellanslag i artikelnummer - Välj om emllanskal skall tillåtas i artikelnummer i webbutiken.
 

8.15.2 Förstasidan

Under inställnignar för förstasidan går det att påverka sorteringsordnignen för varor på webbutikens landningssida.

Bild 3. Inställningar för förstasidan.

Ordning
Följande val kan göras för varuordningen på webbutikens förstasida:
Enligt nedan - Ordnar sortimentet enligt inställningarna för valen som ställs in nedan.
Enl. nedan, Slumpmässig - Ordnar sortimentet enligt inställningarna för valen som ställs in nedan. Saknas val visas slumpmässiga produkter.
Tvingad - Ordnad varuvisning efter fältet Sorteringskod för förstasidan på varukortet.
 

8.15.3 Sortering

Under inställnignar för sortering går det att påverka sorteringsordnignen för varor, artiklar och varugrupper i webbutiken.

Bild 4. Inställningar för sortering.

Sortering
Följande val kan göras göras för varors, artiklars och varugruppers sortering i webbutiken:
Varor - Välj om varor skall sorteras på Namn, Datum_inlagt, fabrikat, slumpmässig eller pris. Det går att sätta sortering i första, andra och tredje hand.
Artiklar - Välj om artiklar skall sorteras på benämning, artikelnummer eller pris. Det går att sätta sortering i första, andra och tredje hand.
Grupper - Välj om varugrupper skall sorteras på Namn eller fältet GruppID. Det går att sätta sortering i första, andra och tredje hand.
Sorteringsalternativ som visas i butiken - Om du använder dig av layouteditorn och miniproduktvisningseditorn så kan du låta dina kunder själva välja sortering i webbutiken. Här aktiverar du de sorteringar som kunden ska ha möjlighet att välja mellan. Dessa skriver då över de sorteringsinställningar du valt ovan. Observera dock att dina egna inställningar gäller tills kunden valt sin egen sortering. Observera också att denna inställning även gäller enbart varugruppsidor och fabrikatsidor utan filter. Om du använder dig av filter på dina varugrupper eller fabrikat så görs inställningen på respektive varugrupp eller fabrikat.
 

8.15.3.1 Egen sortering via extrafält

Vill du ha tvingad sortering av dina varor behöver du skapa ett så kallat extrafält. Se aktuellt avsnitt för hur detta görs. Extrafält på varunivå kommer att dyka upp tillsammans med övriga fält i sorteringsrullisterna ovan, så att du kan välja att sortera på ett sådant fält under förutsättning att du angett värden för extrafältet på dina varor.

8.15.4 Nyheter och kampanjer

Under inställnignarna för nyheter och kampanjer görs dels inställnignar för hur Nya varor, Kampanjvaroroch Utvalda varor visas i webbutiken. Utöver detta är det även här som kampanjer skapas och administreras i webbutiken. Genom att knyta varor till en kampanjen blir de Kamanjvaror

Bild 5. Inställningar för nyheter och kampanjer.

VISNING
Följande inställningar kan göras för visningen av specialvaror i webbutiken:
Varor är nya i - Sätt antalet dagar som varor i sortimentet skall markeras som Nya Varor efter att de lgts till. Undantag kan göras för varor genom att välja att inte visa individuella varor som Nya Varor på varukortet.
"Nya varor" visas i sortimentsträdet - Markera för att visa Nya Varor som en länk bland varugrupperna i webbutikens kategorivisning
"Kampanjvaror" visas i sortimentsträdet - Markera för att visa Kampanjvaror som en länk bland varugrupperna i webbutikens kategorivisning
"Utvalda varor" visas i sortimentsträdet - Markera för att visa Utvalda Varor som en länk bland varugrupperna i webbutikens kategorivisning
 

På varukortet knyter du varan till en kampanj, markerar den som utvald eller väljer att inte visa den som ny var med hjäl av följande symboler:

Bild 6. Inställningar på varan hur de ska visas.

8.15.4.1 Kampanjhantering

Under inställningarna för nyheter och kampanjer visas en översikt av aktuella kampanjer i webbutiken. Radera eller Redigera en kampanj genom att trycka på knapparna på respekive rad. Skapa en ny kampanj genom att trycka på knappen Ny kampanj.

Bild 7. Skapa eller redigera en kampanj.

Skapa/Redigera Kampanj
När du skapar/redigerar en ny kampanj kommer det upp en dialogruta där du kan göra följande inställningar:
Namn - Ge kampanjen ett namn
Tag/id - Ange eventuellt ett ID till kampanjen (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
Startdatum - Den här rutan definierar datumet för att kampanjen ska börja gälla. Skriv ett startdatum för kampanjen i rutan, eller tryck på kalender-symbolen för att välja datum i en kalender.
Slutdatum - Den här rutan definierar datumet för att kampanjen ska avslutas. Skriv ett slutdatum för kampanjen i rutan, eller tryck på kalender-symbolen för att välja datum i en kalender.
Dölj visning av slutdatum för kampanj - Klicka i för att dölja slutdatumet för kampanjen i webbutiken.
Rubrik - Sätt kampanjnamnet som ska visas i webbutiken.
Kampanjtext - Ange eventuellt en kampanjtext.
 

8.15.4.2 Tilldela kampanjer

När du skapat dina kampanjer behöver du göra två saker.

(1) Välj vilka varor som ska ingå i kampanjen och

(2) Ange ett kampanjpris på dessa varor så att de blir en del av kampanjen.

Du väljer vilka varor som ska ingå i en kampanj antingen genom att ställa in det på varan, eller genom att arbeta från varulistningen (Sortiment -> Varor) och funktionen Utför på markerade -> Massuppdatera.

Välj den aktuella kampanjen på varan:

För att tilldela ett kampanjpris gör du detta på artikelkortet för aktuella artiklar. Du kan också använda funktionen för att uppdatera många priser om du snabbt exempelvis vill uppdatera en hel varugrupp med en 10% rabattkampanj. Se aktuellt avsnitt för massuppdatering av priser.

Tilldela artikeln ett kampanjpris:

8.15.5 Prislistor

Prislistor
Inställningar för butiker med prislistor
Dölj priser för ej inloggade kunder - Döljer priset i webbutiken för alla kunder som inte är inloggade på en kundprofil.
Visa prislistväljare i butiken - Observera att du även måste lägga till prislistväljaren i layouteditorn om du har layouteditorn. För att prislistväljaren ska synas i butiken måste du även ha prislistor som har inställningen att de är valbara ute i butik.
Förvald prislista - Välj den prislista som ska vara fövald för nya kunder. Observera att du även ställer in på kundkategorin vilken prislista eventuella nya kunder automatiskt ska få och kunder i kundkategorin har. Prislista kan också väljas på kundnivå och skriver då över kundkategorins prislista för den aktuella kunden.
Radera prislista - Observera att du bara kan radera prislistor som inte är förvalda eller som inte är knuten till kunder.
 

8.15.5.1 Skapa/Redigera en prislista

 

Skapa/Redigera Prislista
När du skapar/redigerar en ny prislista kommer det upp en dialogruta där du kan göra följande inställningar:
Officiellt namn - Ge prislistan ett namn. Detta namn används av dig själv, men kan också synas i butiken - dock enbart om du väljer att prislistan ska vara valbar av kund.
Tag/id - Ange eventuellt ett ID till prislistan (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
Valuta - Välj prislistans valuta om du skulle ha fler än en valuta i butiken.
Valbar i butik - Välj om prislistan ska vara möjlig att välja i butiken om kunden inte skulle ha en tilldelad prislista. Observera att du även måste aktivera inställningen Visa prislistväljare i butiken samt om du har layouteditorn, måste du även lägga till prislistväljaren på önskat ställe i butiken. Har du inte layouteditorn läggs den automatiskt in i butiken med en fast placering.
 

8.15.5.2 Tilldela prislistor

Observera att du även ställer in på kundkategorin vilken prislista eventuella nya kunder automatiskt ska få och kunder i kundkategorin har (Kundregister -> Inställningar). Prislista kan också väljas på kundnivå och skriver då över kundkategorins prislista för den aktuella kunden (Kundregister -> Kunder -> Välj en kund -> flik: Kundinställningar).

Tänk på att ge din nya prislista priser efter att du skapat den. Om du inte vill gå in och lägga in priser på varje enskild artikel så använder du med fördel funktionen för att uppdatera många priser från varulistningen (Sortiment -> Varor) genom att markera de varor du vill lägga in priser för och sedan välja "utför på markerade" och "uppdatera många priser".

8.15.6 Lagerhantering

Här visas en översikt av alla lagerprofiler i webbutiken. Lagerprofiler styr sortimenthanteringen i webbutiken. Det går att ha flera olika lagerprofiler för olika typer av varor. Radera eller Redigera en lagerprofil genom att trycka på knapparna på respekive rad. Skapa en ny lagerprofil genom att trycka på knappen Ny lagerprofil


Bild 8. Inställningar för lagerhantering.

Skapa/redigera lagerprofil
När du skapar/redigerar en lagerprofil kommer det upp en dialogruta där du kan göra följande inställningar:
Tag/identifierare - Ange eventuellt ett ID till lagerprofilen (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
Lagerstyrning - Välj ett alternativ för lagerstyrning listan
Ingen lagerstyrning: Webbutiken räknar inte ner lagret vid order.
Räkna ner lager vid order: Webbutiken räknar ner antalet disponibla varor vid order.
Drop Shipping: Används med fördel för varor som ej lagerhålls utan beställs i samband med inkommande order. Order som innehåller artiklar med lagerprofilen Drop Shipping visa i en lista under Order > Drop shipping.
Namn - Ge lagerprofilen ett namn.
Visa lagerstatus i butiken - Här ställer man in hur lagerprofilen skall synliggöras mot kunder i webbutiken. I textrutan nedanför alternativen visas koden som används för att synliggöra alternativet i webbutiken.
Inte alls: Visa ingen lagerinformatin i webbutiken.
I lager/ Ej i lager: Visar om varan är i lager eller ej.
22st (Bild med inkommande + I lager): Visar om varan är i lager, alternativt en ikon för att synliggöra att beställnigna är gjord.
Egen SBscript kod: Behäskar du SBscript kan du skriva en egen kod som styr visning av lagerprofilen.
 

Bild 9. Inställning av lagerprofil.

8.15.6.1 Tilldela lagerprofiler

Görs genom att gå till respektive artikel och ange lagerprofilen. Alla artiklar kommer alltid att ha en lagerprofil som standard. Du kan även använda massuppdateringsfunktionen under Sortiment -> Varor eller Sortiment -> Artiklar.

Tilldela lagerprofil på en artikel:

8.15.7 Prenumerationer

Här visas de generella inställnignar som kan göras för prenumerationer i webbutiken.

Bild 10. Inställningar för prenumerationer.

Prenumerationsinställningar
Följande inställnignar kan göras för prenumeratinshanteringen i webbutiken:
Skapa order för ny period X dagar innan utgångsdatum - Ange antalet dagar innan prenumerationens utgångsdatum som nästa order skall skapas av systemet.
Tillåt kund att själv säga upp prenumerationen - Om ikryssad kan kunden själv säga upp sin prenumeration från sin kundprofil i webbutiken.
Tillåt kund att återaktivera prenumeration - Om ikryssad kan kunden själv återktivera en tidigare uppsagd prenumeration från sin kundprofil i webbutiken.
Lagra ordrar på vilande prenumerationer - Kryssa i för att lagra ordrar som skulle lags på en prenumeration medan denna varit uppsagd.
Skicka orderbekräftelsemail till kund vid förnyelse av prenumeration - Väl om systemet skall generera en orderbekräftelse för de ordrar som genereras på grund av en prnumeration.
Alternativt betalsätt - Om ordern inte kan genomföras på grund av ett ogiltigt betalsätt går det att i listan välja vilket alternativt betalsätt som skall försökas. I regel görs 3 försök med det preliminära betalsättet innan det alternativa betalsättet träder i kraft.
 
Att ändra inställninga för prenumerationer kan ha långtgående effekter för webbutikens kunder. Kontakta gärna oss innan ni genomför ändringarna i butiken.

8.15.8 Rabattkategorier

Rabattkategorier är en alternativ prishantering i webbutiken. Man kan skapa rabattkategorier i webbutiken och sedan knyta artiklar till dessa. Därefter sätts en procentrabatt för respektive rabattkategori på individuella kunder i webbutiken.

Bild 11. Rabattkategorier i en webbutik.

8.15.8.1 Skapa/ Redigera rabattkategorier

Det går att ha flera olika rabattkategorier i webbutiken för olika typer av varor. Radera eller Redigera en rabattkategori genom att trycka på knapparna på respekive rad. Skapa en ny lagerprofil genom att trycka på knappen Ny rabattkategori

Bild 12. Skapa eller redigera en rabattkategori

Redigera rabattkategori
När du skapar/redigerar en rabattkategori kan man göra följande inställningar:
Namn - Ge rabattkategorin ett relevant namn.
Tag/identifierare - Ange eventuellt ett ID till rabattkategorin (detta görs med fördel om webbutikens kopplas till ett externt system).
Beskrivning - Ange en eventuell beskrivning av rabattkategorin.
 

8.15.8.2 Knyt artiklar till rabattkategorier

Knyt en artikel till en rabattkategori genom att välja ett av alternativen i fältet Rabattkategori. Det går öven att massuppdatera rabattkategorier för ett större antal artiklar från varu- eller artikellistningen.

Uppdatera rabattkategori på en artikel:

8.15.8.3 Sätt rabattsatser för kunder

Under fliken Rabattkategorier på kundkortet visas en översikt av alla rabattkategorier i webbutiken. Ange en rbattsats för kunden på den valda rabattkategorin genom att fylla i ett procent-tal i fältet på respektive rad.

Bild 14. Inställning av rabatt på kundnivå för rabattkategorier.

8.15.9 Presentkort

Här ställer man in om presentkort som sålts i webbutiken ska aktiveras före eller efter att ordern blivit betald. Ej ikryssad rutan innebär att presentkort kan användas direkt efter att order lagts i webbutiken.

Bild 15. Inställning för presentkort.

8.15.10 Utskriftslänk på produktsidan

Klicka i för att visa ikon för utskrift på produktsidan.

Bild 16. Inställning för utskriftslänk på produktsidan.

Klick på utskriftsikonen skriver ut produktsidan.

Bild 17. Exempel på hur det ser ut i butiken.

8.15.11 Artikelbilder

Klicka i för att visa artikelbilder för artiklar på produktsidan i webbutiken.

Bild 18. Inställning för artikelbilder.

Artikelbilder visas i regel på artikelraden.

Bild 19. Exempel i butiken på en artikelrad.


8.16 Avancerat - Extrafält

Skriven av: Helpdesk

Extrafält används i regel endast i samband med speciallösningar som vi har gjort till kunder med särskilda krav eller i samband med artikelvariant avancerad. Extrafält går att använda för många specialfunktioner i webbutiken. Oftast används det dock för sortering, eller extrainformation. Du bör alltid i första hand utnyttja attribut för dina artikelegenskaper. Extrafält är begränsade till antalet och används med fördel för specialanpassade lösningar framför artikelegenskaper.

8.16.1 Olika typer av extrafält

Nedan framgår vilka olika typer av extrafält som går att skapa och var man anger värdet för dessa i administrationen.

Ett textfält skapas genom att ge det ett namn (till exempel Storlek). Värdena för fältet tilldelas sedan på till exempel en vara/artikel/varugrupp/fabrikat etc beroende på om det avsåg ett extrafält för en av dessa.

Ett selectfält innebär att du skapar värdena samtidigt som du skapar extrafältet. Inne på respektive vara/artikel/varugrupp/fabrikat etc väljer du sedan bland valen.

8.16.1.1 Extrafält varugrupper

Varugrupper - Lägg till textfält och/eller selectfält på varugrupper.

Fälten visas vid redigering av en varugrupp:

8.16.1.2 Extrafält varor

Varor - Lägg till textfält och/eller selectfält på varor.

Fälten visas när du redigerar en vara:

Extrafält på varunivå används normalt om du behöver ge dina varor värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på varan kan i vissa fall även per automatik visas på produktsidan för besökaren beroende på vilka mall din webbutik har.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger direkt inne på varukortet.

Extra selectfält på varunivå används normalt om du behöver ge dina varor värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på varan kan i vissa fall även per automatik visas på produktsidan för besökaren beroende på vilka mall din webbutik har.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger direkt inne på varukortet.

OBS! Extrafälten för vara kan visas på din produktsida beroende på din version av mall.

8.16.1.3 Extrafält artiklar

Artiklar - Lägg till textfält, extra datumfält och/eller selectfält på artiklar.

Fälten visas i administrationen när du redigerar en artikel:

Extrafält på artikelnivå används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Extrafälten på artikeln kan även användas för din varianthantering för att exempelvis ge din kund möjlighet att välja storlek. I dessa fall rekommenderar vi dock istället attribut längre ner.

Du kan också skapa nya extrafält genom att klicka på plus-ikonen till höger direkt inne på artikelkortet.

Extrafält selectfält används normalt om du behöver ge dina artiklar värden som inte finns i webbutikens fördefinierade fält. Värden kan sedan exempelvis användas vid specialutveckling eller filterfunktioner. Selectfälten kan inte användas för varianthanteringen.

Du kan också skapa nya extra selectfält genom att klicka på plus-ikonen till höger direkt inne på artikelkortet.

8.16.1.4 Extrafält artikellänkar

Artikellänkar - Lägg till textfält och/eller selectfält för länkade artiklar.

Fälten visas i administrationen när du lägger till en länkad artikel på en vara:

Extrafält och extra selectfält används bara vid specialutveckling om dina länkade artiklar exempelvis ska visas på ett annorlunda sätt beroende på ett värde i dessa fält. Du kan även skapa extrafält med plus-knappen till höger när du länkar själva artikeln, men det har ingen effekt om du inte har en specialutvecklad butik.

8.16.1.5 Extrafält fabrikat

Fabrikat - Lägg till textfält för fabrikat.

Fälten visas i administrationen när du redigerar ett fabrikat:

8.16.1.6 Extrafält affiliateprogram

Affiliateprogram - Lägg till textfält för affiliateprogram.

Fälten visas i administrationen:

8.16.1.7 Extrafält butik

Butik - Lägg till textfält för webbutiken.

8.16.2 Sortering via extrafält

Extrafält kan användas för att finjustera sortering genom att skapa ett extrafält för sorteringen. Skapa först ett extrafält för en varugrupp, vara och/eller artikel. Ange sedan värden för respektive extrafält på varugruppen, varan och/eller artikeln. Sortera baserat på värde i extra fältet genom att gå in under Sortiment -> Inställnignar -> Sortering och välj extrafältet i rullistan för sortering.